Innenriks

Norge skjerper innreisetiltak for reisende fra India, Bangladesh, Irak, Nepal og Pakistan

Regjeringen innfører pålegg om karantenehotell for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan, på grunn av smittesituasjonen i landene. UD fraråder å reise til de samme landene.

– Smittesituasjonen i blant annet India er svært alvorlig. For å begrense risikoen for importsmitte av nye virusvarianter, innfører vi nå skjerpede innreiseregler for reisende fra India og tilgrensende land i tillegg til Irak, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Det innføres pålegg om karantenehotell for alle reisende fra Bangladesh, India, Irak, Nepal og Pakistan med noen svært få unntak. Det vil si at også reisende som har vært på nødvendige reiser i disse landene, må på karantenehotell.

Over 2.700 koronadødsfall daglig

De skjerpede innreisetiltakene for reisende fra de aktuelle landene trer i kraft onsdag 28. april klokken 12. Alle som har avreise fra disse landene og ankommer Norge etter dette må på karantenehotell.

India har vært spesielt hardt rammet av landets andre koronabølge. Sykehusene er overfylt, det er mangel på oksygen og det indiske helsedepartementet har denne uka rapportert om over 2.700 koronadødsfall daglig. Mange krematorier og gravlunder i India sier de offisielle koronadødstallene ikke er i nærheten av å gjenspeile økningen i antallet døde de mottar.

Saken fortsetter under videoen.

Tirsdag denne uken ankom den første forsendelsen med medisinsk utstyr fra Storbritannia. USA, Tyskland, Israel, Frankrike og Pakistan har også lovet å hjelpe India, mens Norge og Danmark vurderer mulige bidrag.

– Smittesituasjonen globalt tilsier at det raskt kan komme nye endringer i innreisereglene. Reglene kan på kort varsel bli endret slik at flere skal på karantenehotell, sier Mæland.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Fraråder reise

Samtidig fraråder Utenriksdepartementet alle reiser til de samme fem landene. Fra før frarådes alle unødvendige reiser.

– Situasjonen i India og de andre landene vi innskjerper reiserådet til, er svært bekymringsverdig. Av hensyn til den enkeltes sikkerhet, fare for importsmitte til Norge og for ikke å belaste landenes helsevesen ytterligere, fraråder vi alle reiser dit, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

Utenrikstjenesten legger til at de har liten eller ingen anledning til å gi konsulær bistand til norske borgere i de fem landene.

Onsdag innførte også regjeringen pålegg om karantenehotell for alle reisende fra disse fem landene.