Innenriks

Politiet: Stadig nærmere et svar i Lørenskog-saken

Onsdag er det ett år siden milliardær Tom Hagen ble siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen. Politiet mener de nærmer seg et svar.

Politiet kan opprettholde siktelsen mot Tom Hagen lenge. Her er Hagen fotografert i 2011. Foto: Torbjørn Olsen / GD / NTB

Etter at Hagen ble løslatt etter elleve dager i varetekt i fjor vår, har ikke politiet begjært ham fengslet flere ganger. Lagmannsretten konkluderte ulikt med Nedre Romerikes tingrett og ga ikke politiet medhold i argumentet om at det var skjellig grunn til å mistenke 70-åringen for drap eller medvirkning til drap på ektefellen.

I ettertid har ikke politiet frafalt siktelsen, men mener fortsatt han kan mistenkes. Hagens forsvarer har uttalt at de har tillit til at politiet før eller siden kommer til å sjekke ham ut av saken.

– Saken opplyses fortløpende gjennom en lang rekke omfattende og tidkrevende etterforskningsskritt. Politiet er av den oppfatning at den etterforskning som pågår, stadig bringer oss nærmere målet om å finne svar på hva som har hendt med Anne-Elisabeth Hagen, og hvem som kan stilles til ansvar for hennes forsvinning, sier påtaleansvarlig Gjermund Hanssen til NTB.

Fortsatt siktet

– Tom Hagen er fortsatt siktet for drap eller medvirkning til drap. Utover det ønsker vi ikke å kommentere mistankegrunnlaget fortløpende i mediene, sier Hanssen videre.

To og et halvt år etter at Anne-Elisabeth Hagen ble borte fra boligen i Sloraveien i Lørenskog, etterforsker politiet fremdeles saken med stor styrke. En rekke politietterforskere jobber med å sjekke ut alle tips og lete etter nye innfallsvinkler for å se på den underlige forsvinningssaken der den 68 år gamle kvinnen ble borte om formiddagen den 31. oktober 2018.

Et krav om å betale nesten 100 millioner kroner i kryptovaluta, formildet ved et trusselbrev som lå igjen inne i huset, er blant de viktigste sporene i saken.

Vil ikke si mer

Tom Hagen har gitt ett intervju til NRK etter at hun ble borte, men vil ikke gi flere, opplyser hans forsvarer, advokat Svein Holden, til NTB.

– Han ønsker ikke bli intervjuet av mediene, sier Holden.

Hagen har selv forklart siktelsen og pågripelsen som et sjokk, og at det var vondt. Etter at han ble løslatt, har han ikke villet la seg avhøre flere ganger.

– Politiet respekter siktedes valg om ikke å forklare seg ytterligere i saken, sier politiet.

I Norge har drap ingen foreldelse, så Hagen kan forbli drapssiktet resten av sitt liv dersom politiet ikke avslutter etterforskningen. Hagen skal etter menneskerettskonvensjonen anses uskyldig inntil det motsatte er bevist, men politiet mener etter ett år fremdeles at de har skjellig grunn til å mistenke ham for drap eller medvirkning til drap.

I fjor sommer sa Nedre Romerike tingrett seg nok en gang enig i politiets oppfatning da den ga etterforskerne medhold i ønsket om å beslaglegge Hagens hus. Hagen anket ikke avgjørelsen.

Fakta om Lørenskog-saken

* 9. januar 2019 gikk politiet ut offentlig og bekreftet at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog ti uker tidligere.

* Hun forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 9.48 onsdag 31. oktober 2018, ifølge politiets opplysninger.

* Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (70) – har forklart at han kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

* 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet, siktet for drap eller medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen.

* 7. mai 2020 ble en mann i 30-årene, som ifølge politiet har en relasjon til Tom Hagen, også pågrepet for drap eller medvirkning til drap på kvinnen. Dagen etter endres siktelsen til medvirkning til grov frihetsberøvelse av Anne-Elisabeth Hagen, og både han og Tom Hagen løslates.

* 20. desember 2020: Politiet har tatt ut siktelse mot Tom Hagen for ulovlig oppbevaring av flere skytevåpen i sitt hjem.