Innenriks

Opposisjonen gjentar krav om avgradering av Frode Berg-rapport

Opposisjonspartiene vil sette i gang en prosess der Stortinget avgraderer EOS-utvalgets sammendrag av Frode Berg-rapporten.

Frode Berg utenfor Stortinget etter en høring i forbindelse med Frode Berg-saken i forrige uke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stortinget fikk overlevert den graderte sluttrapporten i slutten av februar, men offentligheten har så langt ikke fått vite hva den inneholder.

Etter et møte tirsdag har Stortingets særskilte komité for Frode Berg-saken sendt et brev til Stortingets presidentskap der flertallet i komiteen ber presidentskapet om å igangsette en prosess for at Stortinget avgraderer EOS-utvalgets sammendrag.

Det skjer etter at Frode Berg forklarte seg for komiteen i en lukket høring på Stortinget i forrige uke.

SV reagerer

Også den 25. mars ba presidentskapet Forsvarsdepartementet om å avgradere sammendraget.

– Jeg er redd for at denne saken vil svekke kontrollen med de hemmelige tjenestene og EOS-utvalgets tyngde og autoritet, sier Freddy André Øvstegård, SVs medlem i komiteen, til VG.

Brevet er signert av komitéleder Dag Terje Andersen (Ap). Overfor VG bekrefter han at sju av 13 medlemmer i komiteen stemte for å be presidentskapet starte arbeidet med avgradering.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Nedstemmes trolig

Trolig vil rapporten ikke avgraderes denne gangen heller ettersom Frp og regjeringspartiene er imot avgradering. Når den kommer til avstemming i Stortingets plenum, vil den dermed trolig bli nedstemt.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det kan være en større sikkerhetsrisiko å legge lokk på feilskjær og tabber enn å sikre den åpenheten som trengs for å gjøre en skikkelig ryddejobb.

– Nå må Frp og regjeringspartiene stå opp for nødvendig åpenhet og bidra til opprydding i saken, ikke feige ut og slå ring om forsvarsministerens uforsvarlige hemmelighold, sier han.