Innenriks

Melby kaller Støre «moralismens forsvarer»

Venstre-leder Guri Melby raser mot Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, som fredag formiddag kunngjorde at han sier nei til avkriminalisering av narkotika.

– Støre vil fortsatt bruke straff i ruspolitikken selv om vi vet at det ikke virker og har svært negative konsekvenser. Med det viser han dessverre sitt sanne jeg: moralismens forsvarer, sier Melby til NTB.

Hun sier Støre skrinlegger det moderne Arbeiderpartiet og at straff og moral nå styrer partiet, framfor kunnskap og forskning.

– Straff er samfunnets strengeste reaksjon overfor borgerne og krever derfor en solid begrunnelse. Men ingen internasjonal eller norsk forskning tyder på at straff gir mindre rusbruk, sier Melby.

– Et svik mot ungdommen

Fungerende MDG-leder Arild Hermstad kaller det ufattelig at Ap-leder Jonas Gahr Støre går imot avkriminalisering. Han håper landsmøtet går imot partilederen.

– Det mener jeg er et svik mot ungdommen og folk som sliter med rusmisbruk. Jeg håper at landsmøtet til Ap påfører Støre et nederlag her og heller stemmer for en kunnskapsbasert og solidarisk ruspolitikk, sier Hermstad til NTB.

Han mener Støre opptrer usolidarisk og at det er unge fra lavinntektsfamilier som oftest straffes av politiet.

– Støre snakker om å skille mellom de som ruser seg for «gøy» og tunge rusmisbrukere, men det er det umulig å skille mellom juridisk, sier Hermstad.

Han kaller Støres ønske om å avkriminalisere narkotika for tunge rusmisbrukere «en skrivebordsøvelse som ikke kan realiseres».

SV skuffet

Helsepolitisk talsperson Nicholas Wilkinson i SV mener Arbeiderpartiet ikke må svikte på oppløpssiden i kampen om rusreformen, som nå ligger tynt an.

– Venstresida må sikre en rusreform der vi går fra straff til hjelp. Strafferegimet rammer særlig arbeiderklassens barn. Ap burde stille opp for dem, sier en skuffet Wilkinson til NTB.

Han legger til at slaget i Ap ikke er tapt, og at han heier på kreftene i partiet som ønsker avkriminalisering.

– Sårbare ungdommer som eksperimenterer med rus fortjener å bli møtt med respekt og hjelp. Å støte dem bort fra hjelpetilbud er farlig, sier Wilkinson.

Støtte fra Listhaug

Nestleder Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet er blant de få som har uttrykt støtte til Støres standpunkt.

– Det er veldig gledelig at Støre er mot avkriminalisering av narkotika, og av hensyn til landets barn og unge håper jeg virkelig at flertallet på Ap sitt landsmøte er enig med ham. Da vil det være et flertall på Stortinget som vil skrote regjeringens rusreform. Jeg vil invitere Ap og Sp til et samarbeid om en ettervernsreform for rusavhengige og bedre oppfølging av unge narkotikabrukere, sier Listhaug til NTB.


Mer fra Dagsavisen