Innenriks

Mann dømt til 17 års fengsel for drap i Øvre Eiker

Mannen som ble tiltalt etter at Borgar Giil Andresen ble drept i Øvre Eiker lille julaften i 2019, er dømt til 17 års fengsel i Kongsberg og Eiker tingrett.

Dommen ble avsagt tirsdag. Borgar Giil Andresen (74) ble skutt og drept på lille julaften i 2019. En slektning av mannen har stått tiltalt for drapet, men har nektet straffskyld.

I retten ble mannen ikke trodd, og retten fant ingen formildende omstendigheter, skriver Drammens Tidende, som omtalte dommen først.

Dommen på 17 års fengsel er i samsvar med aktor, statsadvokat Andreas Christiansens påstand. Den 60 år gamle tiltalte slektningen ble forsvart av advokat John Christian Elden, som la ned påstand om full frifinnelse på vegne av klienten.

Svoger

Borgar Giil Andresen ble funnet skutt på brua over Loselva i Hokksund om kvelden 23. desember 2019. Han ble funnet av vitner, men verken de eller ambulansepersonell som kom til stedet, greide å gjenopplive mannen. 74-åringen var blitt skutt i magen og døde av forblødning. En overvåkingsvideo fra stedet der drapet skjedde viser en mann som gikk ut av en mørk bil og på gangveien mot brua der et skudd ble avfyrt på det aktuelle tidspunktet.

Retten er overbevist om det var drapsofferets egen svoger som skjøt og drepte ham på brua. Motivet skal ha vært en tiltakende uenighet om hvordan den dømtes søster og hennes ektemann disponerte pengene til søskenparets demente mor. Bare noen timer forut for drapet hadde han anmeldt søsteren og ektemannen.

– En villet handling

De tekniske sporene viser at avstanden mellom gjerningsmannen og offeret var under 2 meter da skuddet falt.

– Retten mener at skuddet ut fra disse omstendigheter var en villet handling. Retten mener videre at skuddet ble avfyrt med hensikt å drepe Borgar Giil Andresen, slår retten fast og beskriver skuddet som en avretting.

Foruten straffen ble mannen også dømt til å betale Borgar Giil Andresens enke og hans to barn 200.000 kroner hver i oppreisning.