Innenriks

Inger-Marie Ytterhorn er død

Tidligere stortingsrepresentant og nobelkomitémedlem Inger-Marie Ytterhorn er død, 79 år gammel.

Inger-Marie Ytterhorn er død, 79 år gammel. Foto: Heiko Junge / NTB

Ytterhorn døde etter det NTB får opplyst tirsdag før påske.

– På denne dag, da vi fikk det triste dødsbudskapet om vår gode, tidligere komitékollega Inger-Marie Ytterhorn, takker jeg for hennes tjeneste, blant de lengste i komiteens historie, skriver nestleder Asle Toje i Nobelkomiteen på Facebook.

Inger-Marie Ytterhorn var medlem i Nobelkomiteen i 18 år, fra 1999 til 2017. Asle Toje overtok da hennes plass i komiteen.

– I høst fikk vi muligheten til å takke av Inger Marie med en lunsj på Nobelinstituttet. Og Ytterhorn ga oss gode, tydelige, råd med på ferden. Nobelkomiteen fortsetter arbeidet i Inger Maries ånd, skriver Toje.

Ytterhorn ble valgt inn på Stortinget for Hordaland Frp i 1989 og satt én periode. Hun var medlem i sentralstyret i Fremskrittspartiet i 16 år fra 1988 til 2004. I 2015 ble hun valgt inn i bydelsutvalget i Vestre Aker i Oslo, og hun ble gjenvalgt i 2019.

Hun er født og oppvokst på Frogner i Oslo, men bodde 25 år i Bergen. Hun var enke etter tidligere stortingsrepresentant Bjørn Erling Ytterhorn. Hun etterlater seg to døtre og fire barnebarn. (NTB)