Innenriks

Antallet nye koronatilfeller faller for første gang på fem uker

Reproduksjonstallet siden 9. mars er på 1,0, ifølge Folkehelseinstituttets ukerapport. 5.818 nye koronatilfeller ble registrert i forrige uke. Det er en nedgang på 11 prosent, samtidig som det var rekordmange som testet seg.

Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg sier at smittetallene må mer ned før det kan bli snakk om lettelser. Foto: Berit Roald / NTB

Det betyr at hver koronasmittede person i Norge i gjennomsnitt smitter én annen. I rapporten kalles dette en stabil fase.

– Det er viktig å se på usikkerheten hvis man skal sammenligne smittesituasjonen i ulike fylker. Bemerk også at trenden forteller oss hvor raskt epidemien øker, men ikke om den er på et høyt eller lavt nivå, presiserer Folkehelseinstituttet.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet kaller gode koronanyheter i onsdagens ukerapport «forventet og gledelig».

– Vi er nå sannsynligvis over toppen av denne bølgen. Det var forrige uke 11 prosent færre påviste tilfeller til tross for at testingen økte med 4 prosent. Antallet nye innleggelser var ned 13 prosent slik man forventer når det har vært nedgang over tid, sier Aavitsland til Nettavisen.

Vestland har høyest R-tall

Sannsynligheten for at reproduksjonstallet er høyere enn 1, ligger likevel på 73 prosent. Tre fylker, deriblant Oslo, har et synkende R-tall. Oslo ligger på 0,7. Tallet er imidlertid usikkert i fire fylker.

Lavest R-tall har Troms og Finnmark, der det ligger på 0,4 og er synkende. Vestfold og Telemark, der mange kommuner har vært nedstengt, ligger på 0,5.

Vestland har et R-tall på 1,9, som er høyest i hele landet.

300 pasienter om tre uker

194 nye pasienter ble innlagt med koronaviruset som hovedårsak i uke 12, altså forrrige uke. Det er en nedgang på 30 pasienter fra uke 11. Samtidig var antallet nye intensivinnleggelser stabilt på 46. Det var 8 nye koronadødsfall i uke 12.

Folkehelseinstituttet regner med at det om tre uker vil være om lag 300 koronapasienter dersom den foreløpige smittetrenden fortsetter.

Vaksinerineringstempoet økte kraftig i forhold til uka før. 121.500 doser ble distribuert i uke 12, mot 69.990 i uke 11.