Innenriks

Hans-Christian Gabrielsen (1967-2021) begraves

LO-lederens bortgang kom brått og uventet. Tirsdag 23. mars begraves Hans-Christian Gabrielsen fra Røyken kirke. Både begravelsen og minnestunden kan ses her.

Leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen

Hans-Christian Gabrielsen ble født 27. juli 1967, inn i en familie med dype røtter i arbeiderbevegelsen, men sovnet inn hjemme på Slemmestad 9. mars 2021.

Det var ventet at han skulle prege LO i en hel mannsalder da han overtok det viktigste vervet i norsk arbeidsliv etter Gerd Kristiansen i 2017. Slik gikk det dessverre ikke.

Begravelsen

Tirsdag 23. mars klokka 11 begraves han fra Røyken kirke. Selve seremonien, som er anslått å vare i om lag en time, kan du følge direkte her. Den begrensende faneborgen som det er planlagt å ha utenfor kirken, kan man også få se i samme sending.

Av hensyn til smittevern er det svært få personer som kan delta i selve seremonien. Foruten familien til Gabrielsen er det kun spesielt inviterte gjester til stede inne i kirken.

Minnestunden

Fordi koronatiltakene legger en sterk begrensning på hvor mange som overvære seremonien i kirken, arrangerer LO en minnestund som vil bli vist i sin helhet på FriFagbevegelse.

I likhet med begravelsen tidligere på dagen, vil også minnestunden vare i om lag en time. Her kan du lese om og se minnestunden.

Følgende personer skal holde minnetale: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, Ap-leder Jonas Gahr Støre, Ap, AUF-leder Astrid Eide Hoem, leder Jørn Eggum i Fellesforbundet, NHO-sjef Ole Erik Almlid, leder Mette Nord i Fagforbundet, Sharran Burrow i ITUC, Guy Ryder i ILO, Lizette Risgaard i Fagbevægelsens Hovedorganisation Danmark og statsminister Stefan Löfven i Sverige.

Det blir kunstneriske innslag ved Knut Reiersrud, Jono El Grande med band og Tuva Syvertsen.

Den klassiske bakgrunnen

Som LO-leder var han opptatt av løsninger og enighet framfor problemer og uro. Koronapandemien var intet unntak. Da samarbeidet han med regjeringen på vegne av LO på mange ulike områder.

Som fagarbeider fra industrien hadde han en klassisk bakgrunn fra arbeiderbevegelsen. Han var godt likt og respektert av alle. Gabrielsen ble omtalt som ryddig, skikkelig og grundig, og han fikk forbundene til å føle seg ivaretatt.

Engasjementet for klima er en viktig del av ettermælet hans – ved siden av kampen mot de økende forskjellene i Norge og den glødende interessen han hadde for yrkesfag og lærlinger.