Innenriks

Støre vil fryse lederlønninger: – Vi er midt i en gigantisk krise

Lønna til toppledere i statlige og private selskaper, samt stortingsrepresentanter, bør inntil videre fryses, mener Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

– Vi er midt en gigantisk krise, med hundretusener permitterte og ledige og hvor livsverk legges i grus. I en slik situasjon må topplederne og deres selskaper forstå at de ikke kan bevilge seg store lønnsøkninger og bonuser, sier Støre til VG.

Utspillet kommer midt i en periode der lederlønningene har blitt diskutert. Lørdag sa avtroppende Frp-leder Siv Jensen i sin siste tale til landsstyret at hun reagerer på at NHO har krevd reallønnsnedgang samtidig som toppledere stadig bevilger seg høyere lønninger.

Det fikk NHO-sjef Ole Erik Almlid til å gå ut å understreke at også lederne må ta sitt ansvar gjennom koronapandemien.

Støre mener at også ledere av bedrifter som går bra, bør ha lønnsfrys og heller investere i sine ansatte. Han syns dessuten at også politikerne bør fryse lønnen.

– Vi vil ha en lederlønnskommisjon som også skal se på lønningene til politikere og mener lønningene til stortingsrepresentantene bør fryses mens kommisjonen jobber, sier han til avisa.