Innenriks

Rolls-Royce stanser foreløpig salget av Bergen Engines på grunn av norske sikkerhetsbekymringer

Rolls-Royce har inntil videre stanset salget av Bergen Engines til det russisk-kontrollerte selskapet TMH International.

Ifølge nyhetsbyrået AFP stanses salgsprosessen på grunn av norske myndigheters bekymring for den nasjonale sikkerheten.

I en kommentar til nyhetsbyrået AFP opplyser Rolls-Royce at selskapet har overholdt myndighetens krav.

«Vi varslet regjeringen på riktig måte før vi kunngjorde salget av Bergen Engines. Vi forstår imidlertid at den norske regjeringen nå ønsker å undersøke avtalen nærmere, og Rolls-Royce vil samarbeide på alle måter vi kan med den gjennomgangen,» selskapets talsmann Richard Wray sa i en epost.

«Som bedt om, har vi stoppet salgsprosessen,» legger Wray til.

– Hvis en bedrift som leverer til Forsvaret, blir solgt til en aktør som vi ikke kan ha et sikkerhetssamarbeid med, så må vi se etter nye leverandører. Så enkelt er det. Da kan vi ikke fortsette samarbeidet, har forsvarssjef Eirik Kristoffersen uttalt til TV 2.

Tidligere tirsdag kom justis- og beredskapsminister Monica Mæland på banen:

– Vi er nå på et punkt hvor det er stor usikkerhet rundt nasjonale sikkerhetsinteresser. Når det er så stor usikkerhet, plikter vi å rydde den av veien, sa Mæland under en hastig innkalt pressekonferanse i Stortinget tirsdag.

Flere departementer og tjenester har jobbet med saken, som omfatter salget av Bergen Engines til russiske TMH International. Tirsdag varslet regjeringen at den vurderer å bruke sikkerhetsloven til å stanse det planlagte salget.

Britiske Rolls-Royce kunngjorde 4. februar at de har signert en avtale om å selge motorvirksomheten Bergen Engines til det russisk-kontrollerte selskapet TMH International for 1,6 milliarder kroner. Dette er den Sveits-baserte internasjonale filialen under det russiske TMH-konsernet.

Nyeste fra Dagsavisen.no: