Innenriks

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (53) er død

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (53) døde hjemme i sin bolig på Slemmestad tirsdag 9. mars, melder LO i en pressemelding.

Gabrielsen døde av hjertesvikt, får NTB opplyst.

– Det er med dyp sorg vi i dag mottok den triste meldingen om Hans-Christian. Mine tanker går nå til kona Trine og datter Camille, samt hans nærmeste familie. Jeg har mistet en god venn, og LO har mistet en ruvende leder som hadde mange års virke foran seg, sier første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik via pressemeldingen.

– Hans-Christian var en avholdt leder som vil bli husket for sin redelighet og sitt dype engasjement for arbeidsfolk. Han var svært respektert og hadde stor tillit langt utover egne rekker. Hele LO-familien er i sorg, sier Hessen Følsvik.

Det bes om respekt for at familien ønsker ro i denne tiden, poengterer hun.

– Sorg og vantro

Fagforbundets leder Mette Nord sier Hans-Christian Gabrielsen var en leder arbeiderbevegelsen regnet med å ha i flere år framover.

– Vi er fylt med sorg og vantro over meldingen om at LO-leder Hans-Cristian Gabrielsen døde brått i dag. Hans-Christian Gabrielsen var en engasjert og høyt respektert leder, sier Nord.

– Mine tanker går først og fremst til kona Trine og datteren Camille, samt hans nærmeste familie. Selv har jeg også mistet en god venn, og LO har mistet en leder vi hadde regnet med skulle virke i mange år framover, sier hun.

– Svært dyktig leder

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier at svært mange er sterkt berørt av budskapet om dødsfallet.

– Han var en god og nær venn, og en svært dyktig og markant leder av LO, skriver Almlid i en epost til NTB.

Flere politikere har også uttalt seg om dødsfallet, og uttrykt støtte til Gabrielsens nærmeste familie og venner.

Mye humor

Statsminister Erna Solberg sier at meldingen om at Gabrielsen er død, var en sjokkartet beskjed å få. Overfor NTB beskriver hun Gabrielsen som en hyggelig fyr med mye humor.

– Noen ganger har vi vært politisk uenige, men jeg har opplevd også at han har vært opptatt av å sette de viktige fagpolitiske sakene på dagsordenen og vært en god samarbeidspartner og en tydelig motstander i politiske debatter, sier hun.

Gabrielsen ble leder i LO på kongressen i 2017. Han kom opprinnelig fra Fellesforbundet og var nestleder i LO de fire foregående årene.

Han var medlem av kommunestyret i Røyken for Arbeiderpartiet fra 1995 til 2003.

Mer fra Dagsavisen