Innenriks

Sju familier fra Moria-leiren ankommer Norge onsdag

Sju familier med til sammen 33 personer kommer fra Moria-leiren i Hellas til Norge førstkommende onsdag, melder VG.

FILE - In this Wednesday, Sept. 9, 2020 file photo, migrants flee from the Moria refugee camp during a second fire, on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece. A Washington-based Syrian rights group filed on Thursday, Jan. 28, 2021 a case with the International Criminal Court calling for an investigation into alleged crimes against humanity by Greece for its treatment of refugees at its borders and in sprawling camps. (AP Photo/Petros Giannakouris, File)

Et smitteutbrudd gjorde at ankomsten til de 50 flyktningene Norge har lovet å hente fra Moria-leiren på Lesvos, ble utsatt.

Nå kommer altså 33 flyktninger som settes i karantene i Råde kommune, skriver avisa. Det er ikke bestemt hvilke kommuner som skal ta imot de første familiene.

Resten av de 50 flyktningene kommer etter hvert. De er forsinket av sykdom.

Les også: Graverende forhold i Moria-leiren på Lesvos

Lover fortgang

Ifølge barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil det bli satt fortgang i prosessen hos UDI. Prosessen med å få oppholdstillatelse kan ta så lite som 21 dager.

– Først og fremst vil jeg si at jeg er glad for at de endelig kommer til Norge. Det har vært viktig for meg, for KrF og for regjeringen at vi skal bidra internasjonalt i en situasjon som har vært veldig krevende for Hellas, sier Ropstad til VG.

Les også: Opprørspoliti sendt til Moria-leiren

Ti familier

I september besluttet regjeringen å hente 50 asylsøkere fra Hellas, såkalt relokalisering.Avgjørelsen fra regjeringen ble gjort kjent kort tid etter at Moria-leiren brant. Alle 50 skal få behandlet sine asylsøknader i Norge.

Regjeringen har stilt krav om at de som får komme, skal være sårbare syriske familier med barn som med stor sannsynlighet kvalifiserer for oppholdstillatelse.

Politiets utlendingsenhet (PU) har tidligere opplyst til NRK at det er snakk om i alt ti familier.