Innenriks

LO i Norge og Sverige krever kompensasjon til grensependlerne – Solberg og Löfven møtes

LO i Norge og Sverige går sammen på tvers av landegrensene for å kreve økonomisk kompensasjon til pendlere som blir rammet av grensestengingen. Sveriges statsminister Stefan Löfven møter Erna Solberg til et møte kommende mandag.

Norge stengte grensen til Sverige for å hindre smitteimport 29. januar. Det hindrer arbeidere som bor i Sverige i å komme seg på jobb i Norge.

Det er lange tradisjoner for et felles nordisk arbeidsmarked og samarbeid på tvers av landegrensene.

– Den norske regjeringens beslutning om å stenge grensene uten å ta ansvar for grensependlerne, er en alvorlig trussel mot dette samarbeidet, skriver Therese Guovelin, nestleder i LO Sverige, og Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO Norge, i en felles uttalelse.

Den norske regjeringen har henvist til at partene i arbeidslivet burde løse dette ved å gi samme økonomiske kompensasjon som permitterte, men LO mener dette er en ansvarsfraskrivelse.

– De som er rammet, er ikke permitterte. De har blitt utsatt for noe som kan sammenlignes med en ren lockout av de styrende i Norge, heter det i uttalelsen fra LO.

Les også: Mistet inntekten da grensen stengte – får ikke støtte verken fra Norge eller Sverige

Erna møter Löfven om en uke

Ifølge nyhetsbyrået TT har Löfven gjort flere forsøk på å opprette kontakt med sin norske statsministerkollega for å diskutere saken.

Löfven har ifølge TTs kilder fått beskjed om at Erna Solberg ikke har mulighet til å diskutere saken med ham før neste uke.

Fagdirektør Tor Borgersen ved Statsministerens kontor bekrefter at det ikke blir noe møte mellom Solberg og Löfven før neste uke.

– Det har vært god kontakt mellom våre to land på ministernivå. Fra norsk side jobbes det med løsninger, og det er avtalt et møte mellom Löfven og Solberg på førstkommende mandag, skriver Borgersen til NTB.

Les også: Svorsk samarbeid om raskere tog

Nyeste fra Dagsavisen.no: