Innenriks

Frp-ere overrasket og triste over partilederens avgang

Frp-nestleder Sylvi Listhaug roser Siv Jensen for hennes innsats for partiet gjennom alle år. Hun er også trist for at Jensen nå trekker seg.

Siv Jensen annonserte på en pressekonferanse torsdag at hun gir seg som leder i Frp, og anbefaler at Sylvi Listhaug blir partiets neste leder og at Ketil Solvik-Olsen blir første nestleder

– Det er så trist at du gir deg som leder, Siv. Takk for en fantastisk innsats for Frp gjennom alle disse årene, Siv! Du har gjort en formidabel innsats for partiet!, skriver Listhaug på sin Facebook-profil.

– Du har ledet partiet til tidenes beste valgresultat for Frp og i regjering. Vi har jobbet sammen siden 2001 og jeg kjenner deg som en tvers igjennom real person, dyktig, hardtarbeidende og omsorgsfull! Heldigvis fortsetter du som leder til mai og på Stortinget til oktober, skriver Listhaug videre og avslutter posten med et hjerte.

Les også: Frp-leder Siv Jensen trekker seg: – Selvsagt litt vemodig

– Som lyn fra klar himmel

Flere av Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter uttrykker sorg over Siv Jensens beslutning om å gå av som partileder.

– Dette kom som lyn fra klar himmel og jeg synes dette er fryktelig leit. Fælt å få en slik beskjed på et digitalt møte, skulle helst gitt henne en klem og takket henne for alt hun har gjort for partiet. Utover det har jeg ingen kommentar, nå må jeg summe meg litt, sier Roy Steffensen til NRK.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen sier det kun finnes gode ord å si om Siv Jensen.

– Siv har vært min partileder siden 2006. En dyktig leder som jeg kun har hatt respekt og tillit til, sier han.

Sivert Bjørnstad kaller det en umenneskelig oppgave å lede Frp i 15 år. Han kaller avgangen «forferdelig trist, men også forståelig.»

Les også: Listhaug kan ta over Frp-roret: – Vil trolig dra partiet mer mot det ekstreme høyre

Sandberg: – En seier for den destruktive fløyen i partiet

Siv Jensens avgang som leder for Fremskrittspartiet skaper uro i kretsene rundt partiet. Per Sandberg frykter mer nasjonalisme.

– For Siv har det vært en kamp hver dag for å holde misnøyen og motkreftene under kontroll i partiet. Til slutt vant de fram. Sivs avgang er en seier for den destruktive fløyen i partiet, sier eks-nestleder Per Sandberg til Adresseavisen.

Selv om han er utmeldt fra partiet, tok Sandberg det tungt da Siv Jensen kunngjorde sin avgang torsdag. Han kaller det en trist dag for Frp, norsk politikk og «alle oss som trodde på Frps liberale og konstruktive verdier.» Han mener den foreslåtte etterfølgeren, Sylvi Listhaug, står ved roret for de destruktive kreftene.

– Jeg tror dessverre vi får et veldig annerledes Frp uten Siv. Mer nasjonalisme, mer misnøye, mer bråk, sier Sandberg, som gikk av som nestleder og fiskeriminister sommeren 2018.

Les også: Carl I. Hagen tror lederskiftet vil gi Frp en ny giv