Innenriks

Renholder David hadde 225.000 kroner i årslønn på ambassaden – så ble han bedt om å slutte på dagen

David Gómez Fernández (31) fikk sparken fra den spanske ambassaden i Oslo to uker før prøveperioden var over.

Av: Katharina Dale Håkonsen / LO Media

I mars i 2020 ble David Gómez Fernández (31) permittert fra jobben som oppvaskhjelp ved Hotel Continental i Oslo.

Istedenfor å være arbeidsledig og bare motta penger fra Nav, begynte han som renholder ved ambassaden, med en årslønn på 225 000 kroner.

– Det er en lønn man så vidt kan overleve på i Norge. For å ha penger til å reise, spare og legge planer for framtida, kanskje kjøpe egen bolig, må en ha en jobb til, sier han.

David er ikke den eneste som reagerer på forholdene ved den spanske ambassaden. Tidligere har FriFagbevegelse fortalt om husholdersken Lidia som fikk 239.000 i årslønn

Les mer her: Husholderske Lidia (35): – Jeg ble behandlet som en slave

Skjønner ikke hva han har gjort galt

Ved hotellet jobbet David om kveldene og i helgene. Derfor inngikk han en muntlig avtale om å arbeide på dagtid i ukedagene i residensen, for å få tidsplanen til å gå opp dersom han kunne gå tilbake til jobben på hotellet.

– Problemene startet med den nye ambassadøren. Han forventet at vi jobbet fra mandag til søndag. Vi nektet, sier David.

Han hadde en tremåneders prøveperiode. Fjorten dager før den var over, ble han sagt opp.

– Jeg fikk beskjed om å slutte på dagen. Jeg spurte hvorfor, men de ville ikke gi meg en forklaring. Det gikk et par dager da jeg følte meg skikkelig dårlig. Jeg trodde de var fornøyd med jobben jeg gjorde og skjønner ikke hva jeg har gjort galt, sier David.

Ambassaden sier at de ikke kommenterer enkeltsaker i media.

– Vi respekterer konfidensialiteten i arbeidsforholdet. Alt vi kan si, er at vi har fulgt loven og bestemmelsene i kontrakten.

Mye lest: Veronika fikk bedre råd som permittert: – Jeg skal aldri mer jobbe i treningsbransjen

Den spanske stat er arbeidsgiver

Er det lov å si opp en ansatt uten en forklaring? Det er det ikke et enkelt svar på, ifølge Tove Helvik i NTL.

– Hvis du legger arbeidsmiljøloven til grunn, er svaret nei. Ifølge Folkeretten er det mer problematisk. Folkeretten er ikke er en lov, men den bygger på sedvane og handler om enkeltstaters suverenitet. Den spanske stat er arbeidsgiver til de ansatte. Det gjør dette med ansettelser og oppsigelser vanskelig.

NTL har et medlem ved en annen ambassade som også ble oppsagt. Den saken forsøker man nå å ta til retten, men ambassadens advokat vil prøve å stoppe det.

– Det vil være en prøveklut på hvilke rettigheter ansatte ved utenlandske ambassader har. Men i det store og det hele virker det ikke som de bryr seg om eller kjenner norsk lov, sier Helvik.

Mye delt: Hva er lønna i ditt yrke? Dette er snittlønna i over 350 yrker

Mer fra Dagsavisen