Innenriks

Same fikk gyldig fravær fra straffesak siden innkallingen var på norsk

En same som er tiltalt for en bombetrussel mot rådhuset i Karasjok, uteble fra ankesaken. Retten mente at fraværet var gyldig siden innkallingen var på norsk.

Oslo 20210115. 
Forsvarer John Christian Elden etter  domsavsigelsen i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Samen ble frikjent i Indre Finnmark tingrett, men da ankesaken startet i Tromsø, møtte han ikke opp, skriver Rett24.

Aktor ville at saken skulle fremmes i tiltaltes fravær, men Hålogaland lagmannsrett konkluderte med at mannen hadde gyldig fravær siden innkallingen var på norsk, samt at påtalemyndighetens anke var egnet til å fremkalle villfarelse hos tiltalte.

Dermed må ankesaken utsettes. Mannen er tiltalt for å ha sagt «mun sprengen rådhusa» til en ansatt på telefon siden han ikke ble satt over til ordføreren.

Les også: Familien ble tvangsflyttet. Nå har hun skrevet prisbelønt bok om mørk del av historien (+)

Mannen har tidligere krevd at ankesaken må holdes i Finnmark. Høyesteretts ankeutvalg sa nei, men kom med kraftig kritikk av at lagmannsretten ikke har et fast rettssted i det tidligere fylket.

– Det virker som om det norske justissystemet ikke er spesielt flinke til å ivareta samefolkets rettigheter i rettspleien, og det var fornuftig av lagmannsretten å gripe inn og nekte saken videre behandlet nå, så lenge hans rettigheter er overkjørt av politiet, sier mannens forsvarer, advokat John Christian Elden.

Les også: Ella Marie Hætta Isaksen: – Jeg lever med følelsene utenpå kroppen (+)