Innenriks

Reagerer på rasistisk korona-kommentar

«Du er på feil side av byen. Ikke ta med deg smitten hit» sier Oslo Unge Høyre-leder Hassan Nawaz at han fikk høre da han handlet i lokalbutikken på Vinderen.

– Jeg tok en tur til dagligvarebutikken på Vinderen, og i det jeg gikk inn og hadde handlet ferdig og tok posen på vei ut, mente mannen bak meg at jeg var på feil side av byen og at jeg ikke måtte ta med meg smitten hit, sier Hassan Nawaz, leder i Oslo Unge Høyre, til Dagsavisen.

Nawaz regner med at kommentaren ble slengt fordi flere av bydelene på Oslo øst har ligget øverst på statistikken over nye registrerte koronatilfeller, og siden mange mennesker med innvandrerbakgrunn bor i bydelene. Selv har han vokst opp i området rundt Smestad/Vinderen, og forteller at han aldri før har vært vitne til slike kommentarer direkte der.

– Men det forteller litt om hvilken vei vi ennå har å gå, sier Nawaz, som sier at han sa tydelig fra til mannen som skal ha kommet med kommentaren.

– Ordene mine var i korte trekk «kødder du med meg». Det var den første reaksjonen min, men jeg fikk ikke annen respons enn ett blikk, og han sa nei. Da gikk jeg videre.

Les også: Vil fortelle Benjamins historie til nye generasjoner

– Viktig påminnelse

I etterkant har han tenkt litt på om det var noen av de andre som var til stede som fikk med seg det som skjedde.

– Det er vanskelig for meg å si, men det var ingen reaksjoner fra de rundt. Men det bekymrer meg at vedkommende antar hvor et menneske bor på bakgrunn av hudfargen min. Denne saken forteller meg at vi kan trekke paralleller til den rasismen som fortsatt eksisterer i Norge. Man kan få stygge blikk, eller det er tomme seter rundt deg på bussen mens resten er full, negative kommentarer om hudfarge eller nasjonalitet hvis man ytrer seg i mediene. Dette føyer seg inn i rekken av nettopp det, sier Nawaz, og fortsetter:

– Det er en viktig påminnelse om hvor viktig kampen mot rasisme kommer til å være i årene framover, selv om den kampen på en måte oppsummerer 2020, sammen med korona, så klart.

Etter at afroamerikanske George Floyd ble drept i USA i mai i fjor, ble det holdt markeringer og demonstrasjoner mot rasisme og politivold over hele verden. Bare i Oslo møtte flere tusen mennesker opp i markeringen.

Les også: Se bildene fra Oslo: We can't breathe – rettferdighet for George Floyd

Flere hendelser

Oslo Unge Høyre-lederen sier at han ikke vil framstille seg selv som et offer etter det som skjedde på butikken, men at han mener kommentaren er viktig å ta tak i. Dette var heller ikke første gang han har opplevd noe lignende.

– Jeg er en relativt fersk politiker, og på lik linje med mange andre har jeg opplevd at jeg har lagt ned tid i en sak, lagt den fram og vært fornøyd, men at kommentarene tilbake går på alt annet enn saken. Det er at jeg er mørk og ikke har noe i norsk politikk å gjøre, eller at jeg ikke har noe grunnlag for å uttale meg om den saken på bakgrunn av navn, nasjonalitet eller religion. Uten at de vet om jeg i det hele tatt følger en religion, sier Nawaz.

– «Ta første fly tilbake» har jeg hørt en gang, fortsetter han.

Nawaz ble valgt til ny leder for Oslo Unge Høyre i november i fjor og er bystyrerepresentant for partiet.

Han mener at alle må ta et individuelt oppgjør med seg selv for å ta tak i rasismen i det norske samfunnet. Det er ennå en vei å gå, og hetsen må ta slutt, sier Nawaz. Handlingsplanen mot rasisme og diskriminering på bakgrunn av etnisitet og religion som regjeringen la fram i 2019, er ikke nok alene, mener han. Men det er et skritt i riktig retning.

– Alt henger sammen med hva vi individuelt velger å gjøre. Derfor er det viktig at hver gang noen opplever noe, er det en plikt å si fra, fortsetter Nawaz.

Les også: Jern-Hassan

Smittetall i Oslo

Siden mars i fjor er det registrert flest smittetilfeller i bydel Gamle Oslo og bydel Alna, viser Oslo kommunes statistikk. Så langt i januar er det Søndre Nordstrand, Stovner og Gamle Oslo som har hatt flest nye tilfeller.

Tidligere i januar varslet byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at det kunne komme målrettede koronatiltak mot smitteutsatte bydeler. Han understreket da at smittesituasjonen i Oslo også henger sammen med bomønstre og sosiale utfordringer, ifølge NTB.

Nawaz trekker fram det samme, og sier det er viktig å huske at for mange er det helt tilfeldig at de ble smittet.

– Mange vet ikke hvordan de ble smittet, så det er null grunn til å hetse eller kritisere dem, bare for å polarisere samfunnet ytterligere, sier han, og går ut mot dem som retter stigma mot innvandrerbefolkningen bare på bakgrunn av smittetallene. 

– Det unner jeg ingen, fortsetter han.

Les også: Oslos byrådsleder om strenge innreiseregler: – Det skulle egentlig bare mangle

Nyeste fra Dagsavisen.no: