Innenriks

VG: Vaksineringen kan bli én til to måneder forsinket

Med færre vaksiner fra AstraZeneca enn ventet, kan vaksineringen i Norge bli én til to måneder forsinket, opplyser FHI til VG.

– Det betyr en betydelig forsinkelse i vaksinasjonsprogrammet. Det betyr at mange i risikogruppene blir vaksinert i april og mai i stedet for februar og mars, skriver overlege Preben Aavitsland i FHI i en epost til avisen.

Etter at det fredag ble klart at Norge får færre doser av AstraZeneca-vaksinen i februar håper helseminister Bent Høie på gode nyheter fra de andre produsentene Regjeringen har som mål å vaksinere en stor del av den voksne befolkningen før sommeren.

Fredag ble det kjent at Norge får rundt 1 million færre doser av AstraZeneca-vaksinen i februar enn ventet, noe som skaper trøbbel for regjeringen om å nå målet.

– Det gjør at målet vårt om at en stor del av den voksne befolkningen kan være vaksinert til sommeren, kan bli betydelig mer usikkert. Nyheten fra AstraZeneca kan bety at målet om å tilby vaksine til store deler av den voksne befolkningen, utsettes én til to måneder, sier helseminister Bent Høie (H).

– Skal det være mulig med vaksine til alle voksne som ønsker det før sommeren, må vi få flere gode nyheter fra de andre produsentene de neste ukene og månedene.

Men helseministeren utelukker ikke at det kan komme gode nyheter fra de andre vaksineprodusentene, men sier det er stor usikkerhet.

– Vi jobber sammen med resten av EU for å få nye vurderinger og oversikt over dette.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.