Innenriks

Solberg: – Kan bli hardere nasjonale tiltak

Statsminister Erna Solberg (H) sier at de lokale tiltakene har som mål å utrydde den muterte virusvarianten i Norge. Alternativet er hardere nasjonale tiltak.

– Den tredje bølgen har en mye brattere smittekurve enn de foregående bølgene. I mange land er det nok i stor grad forårsaket av det muterte viruset, sier Solberg til VG.

– De har sluppet opp etter nedstengingsperioder og så har det eksplodert. Det er faren også i Norge: at vi kommer i en situasjon hvor vi har for mye av det nye viruset og tiltakene må bli mye hardere, sier Solberg.

– Selv om vi er på vei inn i en lysere tid med vaksinering, og hvor vi egentlig tenkte gradvis mer åpning, så må vi tenke på sterkere tiltak for å holde kontroll i innspurten, fortsetter hun.

Ifølge Solberg er knekkpunktet for når man eventuelt innfører mye strengere tiltak nasjonalt når kapasiteten i sykehusene bryter sammen. Det er det hun betegner som «worst case»-scenario og årsaken til at regjeringen har utredet muligheten for å innføre portforbud.

279 nye koronasmittede siste døgn – 73 flere enn for en uke siden

I alt var det ved midnatt natt til mandag registrert 61.082 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

De siste sju dagene er det registrert til sammen 2.431 nye smittetilfeller i Norge. 3,2 millioner personer er til nå testet for koronavirus her i landet.

135 koronapasienter var søndag innlagt på sykehus. Det var seks flere enn dagen før.

Til sammen er 544 koronasmittede personer døde i Norge siden mars, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

64,9 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om ni dødsfall i Norge.