Innenriks

Regjeringen skal ha foreslått flere inngripende tiltak i kommunene rundt Nordre Follo

Oslo og kommunene rundt hovedstaden ble fredag kveld enige om behovet for regiontiltak etter utbruddet i Nordre Follo. Regjeringen legger fram tiltakene lørdag klokken 09.00.

Et ukontrollert utbrudd av den britiske koronavarianten har ført til full nedstenging av Nordre Follo. Det kan bli strenge tiltak i hele regionen ettersom kommunene rundt i stor grad innfører samme tiltak som Oslo.

Lørdag klokken 09.00 legges det fram flere konkrete tiltak for nabokommunene til Nordre Follo, som grenser til blant annet Oslo. Etter det NTB har grunn til å tro har tiltakene som ble innført i Nordre Follo fredag ligget til grunn for tiltakene nabokommunene får.

– Regjeringen har nå mottatt råd fra Helsedirektoratet og FHI, og vi skal bestemme oss fredag kveld. Så vil de nye tiltakene bli kommunisert ut i morgen, sier helseminister Bent Høie til TV 2.

Les også: Skolebyråd Inga Marthe Thorkildsen varsler nye tiltak

Stenger kjøpesentre, skoler og barnehager

Et tiltak fra Nordre Follo som etter det NTB forstår vil gjelde også i resten av Oslo-regionen, er at alle butikker unntatt matbutikker, apotek og bensinstasjoner blir stengt.

Etter det NRK erfarer foreslår regjeringen å innføre et strengt rødt nivå på alle barnehager, barneskoler, ungdomskoler og videregående skoler i Oslo og i Follo-regionen. Barnehager og barneskoler kan bli stengt helt, frem til man har oversikt over spredningen av det muterte viruset.

Fredag kveld opplyste kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold under et formannskapsmøte at det er påvist fire nye tilfeller av det muterte viruset i Nordre Follo, og understreket ifølge NRK at det er stor risiko for videre spredning av viruset.

Samtidig sitter kommunene, Viken fylkeskommune og statsforvalteren i møter om mulige regionale tiltak. Ifølge VG foreslår regjeringen inngripende tiltak, noe som skal ha blitt møtt med støtte fra kommunene. Kommunene som deltar i møtet er Oslo, Nesodden, Frogn, Ås, Indre Østfold, Moss, Vestby og Drammen.

Les også: Oslo ber regjeringen sørge for at alle positive koronaprøver i Oslo-regionen testes for mutasjoner

Ber Oslo-borgere holde seg mest mulig i ro

Det var også noe byråd Robert Steen var inne på som en mulighet tidligere fredag.

– Det vi gjør først og fremst i dag, er å forstå situasjonen Nordre Follo er i. De er våre naboer og nærmeste. Oslo har levd med de strengeste tiltakene i landet i lang tid, nå er det i Follo. Da må vi hjelpe hverandre, sier helsebyråd Robert Steen som likevel ikke utelukker å innføre strengere tiltak som å stenge ned skoler og barnehager også i Oslo.
Både Steen og byrådsleder Raymond Johansen ber innbyggerne i Oslo om å holde seg mest mulig i ro i helgen.
– Denne helgen her vil jeg oppfordre og appellere til oslofolk: Vær hjemme, møt færrest mulig. Tenk deg om før du går på butikken, bare det aller nødvendigste. Bruk munnbind, sier Johansen til NRK og fortsetter:

– Her må det handles raskt, det er alle enige om. Vi må så langt det lar seg gjøre slå ned dette viruset med en eneste gang. Så nå må det innføres drastiske tiltak på kort tid for å få kontroll over dette.

Les også: Nakstad: Oslo kan påvirkes av koronautbruddet i Nordre Follo

Den britiske virusvarianten kan være mer dødelig

Enkelte beviser kan tyde på at den britiske virusmutasjonen er mer dødelig, ifølge Storbritannias statsminister Boris Johnson.

– Det ser nå også ut til at det er noen beviser for at den nye varianten kan være forbundet med en høyere grad av dødelighet, sa Johnson på en pressekonferanse i Downing Street fredag.

Fra før har britiske eksperter advart om at mutasjonen som ble påvist i England i desember, kan være langt mer smittsom enn andre koronavarianter.

– Vi er kjent med at man mistenker dette, men det er foreløpig ikke godt dokumentert om det skyldes økt smittsomhet, eller om det kan ha sammenheng med endrede sykdomsfremkallende egenskaper. Vi blir derfor nødt til å følge nøye med på dette framover, skriver assisterende helsedirektør Espen Nakstad i en SMS til NTB.

Nakstad sier videre at konsekvensene av utbruddet i Nordre Follo ennå ikke er klare.

– Vi er usikre på om det muterte viruset har spredt seg fra Nordre Follo og videre i Oslo-regionen. Konsekvensene av eventuell spredning er svært store, derfor er det viktig å oppdage og stanse spredningen raskt, sier Nakstad.

Les også: Høie: Mutantutbrudd kan føre til strengere tiltak