Innenriks

Mutert koronavirus i Nordre Follo: Hele kommunen stenger ned

Den britiske varianten av koronaviruset er påvist i Nordre Follo. Hele kommunen stenges ned fram til onsdag, og innbyggerne bes om ikke å reise noe sted.

Av Bibiana Piene

– Dette er en alvorlig og uoversiktlig situasjon, sa ordfører Hanne Opdan (Ap) på en hasteinnkalt pressekonferanse om mutantutbruddet fredag.

Ifølge kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold er det bekreftet to tilfeller av den britiske virusmutasjonen på Langhus bo- og servicesenter i Nordre Follo. De to som har fått påvist det muterte viruset, er begge døde, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI). Begge var over 90 år gamle.

Viruset kan ha spredt seg til en barnehage, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding fredag.

Les også: Forskere: Koronavaksinen kan gi dårlig beskyttelse mot mutasjoner

Høie: Fryktet og forventet

Helseminister Bent Høie (H) beskriver situasjonen som alvorlig.

– Dette er en situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje. Dette er det første eksemplet på at det er en spredning av dette viruset i Norge hvor vi ikke kjenner smitteveien, sier Høie i en pressemelding.

– Dette viser hvor viktig det er at vi opprettholder de nasjonale tiltakene og innreiserestriksjonene med karanteneplikt, understreker han.

Utbruddet bekymrer også avdelingsdirektør Line Vold ved FHI.

– Dette er alvorlig, siden vi foreløpig ikke har funnet noe kjent smittevei, for eksempel til reisende fra Storbritannia, for dette utbruddet, sier Vold i en pressemelding.

Les også: Jobbet 72.315 timer overtid i Helsedirektoratet og FHI

Langtrukkent utbrudd

Ifølge kommunelegen i Nordre Follo førte et langtrukkent og uoversiktlig utbrudd ved bo- og servicesenteret til at kommunen kontaktet FHI for å få gjennomført en DNA-sekvensering av noen av de positive koronatestene.

– Det viste seg å være det muterte viruset fra Storbritannia, opplyser Myhrvold.

Koronautbruddet omfatter så langt 22 ansatte og 12 beboere. Prøvene som har vist den engelske virusvarianten, ble tatt 3. januar i forbindelse med utbruddet på sykehjemmet. Det første tilfellet ble kjent i mediene torsdag, mens det andre ble bekreftet torsdag kveld.

FHI skal nå typebestemme alle positive koronaprøver fra Nordre Follo.

– Utbruddet har dessverre forgreninger ut i andre virksomheter i vår kommune og til andre kommuner, sier kommuneoverlegen.

Les også: Ny søramerikansk virusvariant bekymrer

Anbefalte nedstenging

Kommunen hadde fredag møte med FHI og Helsedirektoratet for å diskutere situasjonen.

Anbefalingen er å stenge ned hele kommunen fram til onsdag.

– Vi er tilbake i den situasjonen vi var 12. mars. Vi må stenge ned hele kommunen, sier ordføreren.

Helsedirektoratet har anbefalt Nordre Follo å stenge alle barnehager og skoler i kommunen i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre. Direktoratet ber også alle som kan, om å ha hjemmekontor de neste dagene.

– FHI og Helsedirektoratet har gitt oss tydelige anbefalinger. Vi forstår alle konsekvensene av tiltakene. Men vi må stå sammen og hjelpe hverandre med å stoppe det muterte viruset i å spre seg, sier Opdan.

– Ikke reis ut

Hun ber også kommunens innbyggere om ikke å ha gjester i hjemmet og ikke reise ut av kommunen.

– Det siste er veldig viktig, understreker hun.

Den britisk virusmutanten antas å ha dukket opp i London eller Kent i september og blir regnet for å være mer smittsom enn det opprinnelige koronaviruset.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: