Innenriks

NHO Reiseliv om skjenkestopp: Regjeringen setter tusenvis av arbeidsplasser i fare

Reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold i NHO er skuffet over at regjeringen ikke følger FHIs anbefaling om å oppheve den nasjonale skjenkestoppen.

– Det vil øke konkursfaren i reiselivet og setter tusenvis av arbeidsplasser i fare. Nasjonal skjenkestopp er et altfor inngripende tiltak for kommuner med lave smittetall, og regjeringen bør la hver kommune følge opp sin reelle smittesituasjon sammen med næringen, sier Krohn Devold i en pressemelding.

Hun vil nå at kompensasjonsordningen skal utvides til å dekke en større del av arbeidsgivers lønnsplikt. Finansminister Jan Tore Sanner har varslet en ny krisepakke fra regjeringen i slutten av måneden.

– I tillegg må regjeringen inkludere flere kostnader som råvarer og kostnader knyttet til smitteverntiltak. Det er bare noen av tiltakene som haster å få på plass, sier Krohn Devold.

Les også: Solberg varsler nye økonomiske tiltak for studenter

Virke: Vi risikerer konkursras

Virke mener regjeringens lettelser av koronatiltakene har lite å si for delene av næringslivet som står med kniven på strupen.

– Vi risikerer et konkursras.

Regjeringen åpner for inntil fem gjester i hjemmet og letter på tiltakene i skolene. Men pubene og restaurantene får fortsatt ikke skjenke alkohol.

– Selv om regjeringen kommer med noen lettelser, har dette svært lite å si for de delene av næringslivet som står med kniven på strupen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Han peker blant annet på serveringsbransjen, reiselivet og treningssentrene som i praksis har yrkesforbud, samtidig som de må planlegge for hverdagen etter krisen.

– Regjeringen har vært på etterskudd

Virke ønsker at regjeringen kommer med en plan som varer til mange nok i befolkningen er vaksinert til at samfunnet kan gå tilbake til en mer normal situasjon.

«På kort sikt bør kompensasjonsordningen inkludere de ekstra kostnadene som disse restriksjonene gir bransjene som rammes hardest» skriver Virke i en pressemelding mandag.

– Her synes jeg regjeringen har vært på etterskudd. Regjeringen burde ha vært mye mer offensiv, og sørget for forutsigbarhet for virksomhetene våre. Vi risikerer et konkursras i månedene som kommer, akkurat i det vi begynner å se slutten på dette, sier Horneland Kristensen.

– Bare tomprat

SV-leder Audun Lysbakken reagerer også skarpt etter statsminister Erna Solbergs redegjørelse i Stortinget mandag om koronasituasjonen.

– Statsministeren har bare tomprat å tilby de arbeidsløse. Mens konkursras og flere permitteringer truer, utsetter regjeringen handling og har ingen nye tiltak for å bekjempe økt arbeidsløshet og økte forskjeller, sier han.

Ifølge Lysbakken vil SV foreslå langt mer kraftfulle krisetiltak.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.