Innenriks

Israel vil bygge nesten 800 nye boliger på Vestbredden

Israelske myndigheter har godkjent byggingen av 780 nye ulovlige boliger i bosetninger på Vestbredden i Palestina, opplyser gruppen Peace Now.

Saken er oppdatert

– Ikke bare vil bosetningsaktiviteten undergrave muligheten for en langsiktig løsning på konflikten med palestinere, men på kort sikt setter den også Israel på kollisjonskurs med USAs påtroppende president Joe Biden, sa fredsorganisasjonen Peace Now i en kunngjøring.

Biden er ventet å gi mindre støtte til Israel enn avtroppende president Donald Trump.

COGAT, som har ansvaret for det israelske forsvarets aktiviteter i de palestinske områdene, bekrefter byggeplanene søndag.

Utposter

De nye boligene skal i hovedsak bygges langt inne på den okkuperte Vestbredden, ifølge Peace Now.

200 skal bygges ved uautoriserte utposter som israelske myndigheter har gått med på å gjøre lovlige.

Fredsorganisasjonen sier at Israel har trappet kraftig opp byggingen av bosetninger i løpet av årene Donald Trump har vært president i USA. I fjor godkjente israelske myndigheter byggingen av over 12.000 bosetningsboliger.

500.000 bosettere

Palestinerne hevder de har rett på hele området av Vestbredden, som har vært underlagt israelsk militærokkupasjon siden 1967.

De understreker at det voksende antallet bosettere, som nærmer seg en halv million, gjør drømmen om en egen suveren stat stadig fjernere.

Fordømmes

– Valget til Israels regjering undergraver ethvert forsøk fra USAs påtroppende president Joe Biden om å få en ny start på fredsprosessen, sa talsperson for Palestinas president Mahmoud Abbas.

Israels byggeplaner fordømmes også av Jordan og EU.

– Avgjørelsen er i strid med folkeretten og undergraver muligheten for en reell tostatsløsning, sa EU-talsperson Peter Stano.