Innenriks

Lovforslag om portforbud sendes på høring

Et lovforslag om portforbud sendes på høring, men per nå er det ikke aktuelt med et portforbud, opplyser justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

På regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag sa Mæland at dette handler om å ha et verktøy som regjeringen ikke har hjemmel til. Regjeringen har hjemmel til å foreta en stor nedstenging, slik det ble gjort 12. mars, men det var ikke et portforbud.

– Vi håper det aldri vil være nødvendig. Likevel sender vi denne uken ut et lovforslag om portforbud på høring, slik at vi får en debatt rundt dette, sa Mæland på onsdagens pressekonferanse.

– Det vi har vurdert nå, er at dersom det er behov for et portforbud, så har vi ikke hjemmel til det. Nå skaffer vi oss det, i denne spesielt situasjonen, opplyste justisministeren.

Les også: VG: Ap, Frp og Sp vil overkjøre regjeringens kompensasjonsordning til næringslivet

Svært inngripende tiltak

Statsråden understreker at et portforbud først vil være aktuelt i ekstreme tilfeller. Det vil eksempelvis være ved ekstremt høy smittespredning og sprengt kapasitet i helse- og omsorgstjenesten.

– Sånn er det heldigvis ikke i dag, men vi må være forberedt, sa hun.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) understreket at «mange andre tiltak i verktøykassa» vil innføres før det blir aktuelt med portforbud.

– Det som nå skjer, er å sikre seg at vi har en legitim hjemmel for å bruke det sterkeste middelet i verktøykassa. De verktøyene er for så vidt kjent og er en del av planen vår, og det handler om ytterligere tiltak for å redusere sosial kontakt, sa Høie og fortsatte:

– Det handler ikke bare om enkelttiltak, men også kombinasjonen av disse. Når vi får råd om tiltak etter 19. januar, vil det handle om ytterligere tiltak, men også endringer i sammensetningen av tiltak.

Les også: Så sosial kan du være med regjeringens nye koronatiltak

Stortinget skal involveres

Siden november har regjeringen jobbet med et slikt lovforslag, som må vedtas av Stortinget. Dokumentet «Høringsnotat – forslag om hjemmelsgrunnlag for portforbud – Departementsforeleggelse» ble journalført 21. desember i fjor.

– Fordi en bestemmelse om portforbud kan åpne for svært inngripende tiltak, kommer vi også til å foreslå et system hvor Stortinget selvsagt involveres, slik at de kan oppheve regjeringens beslutning, opplyste Mæland.

Lovforslaget sendes på høring denne uken.

Portforbud har i flere europeiske land vært brukt i kampen mot smittespredning. Sist lørdag ble det innført forlenget portforbud i 15 av Frankrikes 101 departementer. I den tyske delstaten Sachsen ble det i midten av desember innført portforbud mellom klokka 22 og 6.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: