Innenriks

Fortsatt millionlønninger for arbeidslivstoppene

Flere av toppene i norsk arbeidsliv innkasserte millionlønninger også i fjor, viser skattelistene. Dagsavisen har spurt flere av dem om de vil gå inn for å kutte eller fryse egen lønn.

Oslo  20190311.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (t.v.) og NHO-sjef Ole Erik Almlid ved åpningen av mellomoppgjøret 2019 i Næringslivets Hus i Oslo mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

På arbeidsgiversida står mange av toppene med inntekter på flere millioner kroner på skattelistene fra 2019. 

Administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Ole Erik Almlid, er registrert med en inntekt på 3.713.035 kroner. NHO Reiselivs administrerende direktør Kristin Krohn Devold følger hakk i hel, med 3.710.043 kroner.

Anne-Cecilie Kaltenborn, som er administrerende direktør i NHO Service og Handel, står oppført med en inntekt på 1.771.860 kroner.

Både NHO Reiseliv og NHO Service og Handel har medlemsbedrifter som har blitt hardt rammet av koronapandemien i 2020. Toppledernes inntekter som nå er lagt ut, er fra 2019. 

Norsk Industris Stein Lier-Hansen tjente 3.079.450 kroner. Også det er en forening i NHO.

Spekter-leder Anne-Kari Bratten står oppført med 2.595.359 kroner i inntekt i 2019, mens styreleder Bjørn Arild Gram i kommunenes arbeidsgiver- og interesseorganisasjon KS hadde en lønn på 1.573.384 i fjor. Men han ble først valgt til ny styreleder i februar i år, etter Gunn Marit Helgesen. Helgesen står oppført med rett over 2 millioner kroner i inntekt i fjor. Virkes administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen står med 2.374.563 kroner.

Les også: Mohn fortsatt på inntektstoppen, Salmar-arving har størst formue

Lojal til frontfaget

Dagsavisen har spurt flere av lederne om det er aktuelt for dem å enten gå ned eller fryse egen lønn i 2020/2021 som en del av den nasjonale dugnaden, ettersom flere av medlemsbedriftene deres har slitt under pandemien. De har også fått spørsmål om det er aktuelt for dem å foreslå ny lønnspolitikk som en del av dugnaden, hvis det er et styre som avgjør lønna.

En av dem som svarer er Spekter-leder Anne-Kari Bratten.

– Styret i Spekter har ennå ikke behandlet min lønn. Jeg tenker det er mest ryddig at jeg gir mine vurderinger til styret og ikke i media. For øvrig legger Spekter vekt på å være lojal til frontfaget også når det gjelder Spekters administrasjon, svarer Bratten i en epost.

Oslo  20161027.
Anne-Kari Bratten, leder i Spekter etter at forhandlingene brøt sammen etter klokka 22. Partene i togstreiken er kalt inn til tvungen mekling hos Riksmeklerens kontor torsdag. Streiken har vart i fire uker og 124 lokførere er tatt ut.
Foto: Audun Braastad / NTB

Spekter-leder Anne-Kari Bratten, avbildet hos Riksmekleren i 2016. Foto: Audun Braastad/NTB

Arbeidsgiverforeningen Spekter har blant annet forhandlet med hovedorganisasjonen Unio i årets lønnsoppgjør. Norsk Sykepleierforbund er med sine 40.139 medlemmer Unios største forbund som faller inn under dette tariffområdet. Der pågår forhandlingene ennå. Forbundet som helhet har over 118.000 medlemmer.

Les også: Sykepleierne klare til forhandlinger: – Frontfaget er ikke et diktat

Får mindre

Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel svarer at de alltid følger lojalt opp rammen som er satt av frontfaget i sine lønnsreguleringer.

– Til neste år ligger det derfor an til et forsiktig oppgjør, ettersom rammen var på 1,7 prosent. Dette blir på samme måte som i våre medlemsbedrifter, skriver Kaltenborn i en e-post.

Oslo 20200916. 
Administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn er ikke fornøyd med streik blant vektere.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel. Foto: Vidar Ruud/NTB

NHO Service og Handel har medlemsbedrifter i flere bransjer, blant annet helse og velferd, handel og frisør og velvære. Flere av de ansatte i bedriftene er blant dem som har stått i front i møte med koronapandemien.

Kaltenborn skriver videre at styret i NHO Service og Handel (NHOSH) har gjort et vedtak om at de for 2021 vil særlig se på lønnsoppgjøret til NHOSH, ut fra et helhetlig blikk. De forventer at lønnspolitikken de har lagt, vil gjøre neste oppgjør til et bidrag i den nasjonale dugnaden, fortsetter hun.

– Det kan også legges til at landsforeningene i NHO får sin inntekt fra kontingent betalt av medlemsbedriftene, basert på deres omsetning/lønnsmasse. Ettersom denne vil bli sterkt redusert neste år som følge av et hinsides krevende år i 2020, vil innstrammingen komme helt av seg selv for oss, skriver Kaltenborn.

Andre inntekter

Kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv opplyser i en e-post at inntekten Kristin Krohn Devold står oppført med, ikke reflekterer lønna hennes som administrerende direktør der. 

– Devolds lønn for 2019 i NHO Reiseliv er oppgitt i Brønnøysund-registeret og var  på 1.942.000 kroner. Devold har også andre inntekter knyttet til aksjer og privat aktivitet utover dette, skriver Habberstad.

Til spørsmålet om mulig ny lønnspolitikk, svarer hun at det neste år blir et forsiktig oppgjør i NHO Reiseliv. De følger rammen satt av frontfaget på 1,7 prosent.

NHO Reiseliv har blant annet medlemsbedrifter innen overnattingsbransjen, som hoteller og campingbedrifter, og i serveringsbransjen, med restauranter, barer og mer.

Dagsavisen har også bedt om kommentarer fra Lier-Hansen i Norsk Industri, som ikke ønsker å kommentere saken. 

Les også: Oslo-politikere med millionlønn: Derfor blir det ikke kutt nå (+)

Andre millionlønninger

Også flere fagforeningsledere hever millionlønn, med LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på 1,53 millioner og Fagforbundets Mette Nord på i underkant av 1,4 millioner. Fellesforbundets Jørn Eggum står oppført med 1.082.439 kroner.

###

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Til sammenligning hadde statsminister Erna Solberg en inntekt på 1.675.927 kroner i fjor.

Norsk Sykepleierforbund gikk inn i årets lønnsoppgjør etter flere måneder der medlemmene deres hadde vært i høy beredskap i møte med koronapandemien. Helsearbeidere og andre ble takket for innsatsen med applaus fra vinduer og balkonger over hele landet, men forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen var klar på at sykepleierne burde anerkjennes med mer enn applaus. Selv tjente forbundslederen 786.184 kroner i fjor.

Les også: Fagforbundet-leder advarer: Nå kommer koronakuttene i kommunene

NB! I en tidligere versjon av saken sto det at Dagsavisen hadde bedt om en kommentar fra Kristin Krohn Devold, men i skrivende stund ikke hadde fått svar. Men e-posten til Devold hadde ikke kommet fram hos mottakeren, den setningen er nå tatt ut av saken og erstattet med ny informasjon.  

Ines Margot Zander

Ines Margot Zander

Journalist