Innenriks

Helsemyndighetene inngikk hurtigtestkontrakter uten anbudsrunde

Da Helse sør-øst i høst inngikk kontrakter for levering av hurtigtester, hadde ikke oppdraget vært ute på anbud, viser dokumenter NRK har fått innsyn i.

Oslo 20201102. 
Utprøving av hurtigtester for korona starter ved teststasjonen på Aker sykehus i Oslo mandag. Hurtigtesten gir svar 15-20 minutter etter at prøven er tatt. Én strek, som i dette tilfellet, viser at testen er negativ. To streker betyr positiv test.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kontraktene med produsentene Abbott Rapid Diagnostics AS og Roche Diagnostics AS for innkjøp av tre millioner hurtigtester kostet staten 280 millioner kroner.

Dokumenter NRK har fått innsyn i, viser imidlertid at da kontraktene ble signert 25. september og 1. oktober, var det ikke gjennomført en offentlig anbudsrunde, som loven sier det skal.

– Dette er et alvorlig brudd på regelverket som like fullt gjelder i en pandemi som ellers, sier medlem Marianne Dragsten i Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) til NRK.

– Det er ikke sannsynliggjort at det ikke kunne ha vært planlagt en gjennomføring av en konkurranse. Det er ikke nok at det nå haster å gjennomføre, sier hun.

Innkjøpene ble gjort av Sykehusinnkjøp på vegne av Helse sør-øst. I en epost til NRK forklarer konserndirektør Atle Brynestad i Helse sør-øst RHF at «myndighetenes strategi og krav om omfattende testing og tilgang til produktene som på kort varsel ble tilgjengelig i markedet» gjorde at det ikke var anledning til å overholde alle anbudskrav.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.