Innenriks

Støttemarkering for 18-åring som skal sendes ut av Norge

18 år gamle Mustafa Hasan er nødt til å forlate Norge og Asker, hvor han har bodd siden han var seks år. Søndag viste demonstranter støtte utenfor Stortinget.

18-åringen har fått støtte både fra lokalsamfunnet og politikere. Blant talerne på søndagens demonstrasjon var Asker-ordfører Lene Conradi (H), som har bedt UNE om å vurdere saken på nytt.

– Vi har tatt vare på deg i mange år, Mustafa. Du er en askerbøring som meg. Uansett utfall vil du alltid ha et hjem hos oss i Asker, sa ordføreren, ifølge Budstikka.

Se videooverføringen fra støttemarkeringen her.

Ifølge VG møtte omkring 100 personer opp, og 558 personer var påmeldt dagens arrangement på facebook. For å hindre smittespredning, satte arrangørene en grense på 200 deltagere.

Josefine Torgersen er en god venninne av Hasan og var en av dem som holdt appell utenfor Stortinget.

– Hva er det som skjer når et land som Norge glemmer at barn er barn, og heller behandler dem som brikker i et spill, sa hun og fortsatte:

– Jeg gråter når jeg tenker på om jeg skulle savne min lillebror på måten som Mustafa og Abdel savner sin lillesøster.

– Hvordan kan noen mene at saken er noe annerledes bare fordi han har fylt 18 år? De skal jage Mustafa bort fra dem som er glad i ham. Vennene hans er familien hans. Helt ærlig, Norge, hva er det som skjer?

Hasan og familien kom til Norge fra Jordan i 2008 og fikk midlertidig oppholdstillatelse. Etter fire år ble denne imidlertid trukket tilbake.

De fleste familiemedlemmene ble sendt ut av landet, men ikke Hasan fordi han var under 18 år. Nylig fylte han 18 år, og denne måneden mottok han et endelig vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE). Han må forlate landet innen mandag 7. desember.

Bakgrunnen for at Hasan er nødt til å forlate landet er at moren oppga feilaktig nasjonalitet da de kom til Norge i 2008.

VG og Budstikka skriver at moren er født og oppvokst i Palestina, men fikk jordansk statsborgerskap da hun ble tvangsgiftet til sin jordanske fetter.