Innenriks

Sp over 20 prosent på ny meningsmåling

Senterpartiet får en oppslutning på 20,2 prosent på en måling utført for Aftenposten og NRK. Det er fram hele 5,3 prosentpoeng og Sp puster nå Ap i nakken.

Oslo 20201111. 
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum holder appell for 200 ansatte i Norwegian som markerer sin støtte til eget selskap med arbeidsuniform og gule vester utenfor Stortinget onsdag.
Foto: Jil Yngland / NTB

Målingen er gjennomført av Norstat.

Ifølge NRK er dette Senterpartiets beste måling siden i EU-kampen på 1990-tallet.

– Når over tjue prosent sier de vil stemme Sp, opplever jeg det som en støtteerklæring til den politikken vi står for, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til Aftenposten.

Høyre er største parti med oppslutning på 25,3 prosent – noe som er uendret fra forrige måned. Arbeiderpartiet faller 2,3 prosentpoeng til 21,2 prosent og er med det bare like foran Sp.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger: Frp 11,6 (-0,7), SV 7,0 (-0,9), Rødt 5,0 (+1,7), MDG 3,6 (-0,7), Venstre 2,7, (-0,6) KrF 2,2 (-1,1) og andre partier 1,3 (-0,9).

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

KrF ute, Sp nesten doblet

Dersom de samme tallene hadde vært resultatet ved neste stortingsvalg, ville den rødgrønne siden få 98 mandater i Stortinget, mens den borgerlige siden ville endt opp med 69. Miljøpartiet De Grønne er i målingen regnet som uavhengige og ville fått to mandater dersom valgresultatet ble identisk med målingen. Kristelig Folkeparti, som i dag har åtte representanter i Stortinget, vil etter denne målingen falle helt ut, og Venstre som i dag også har åtte representanter, vil ende opp med to.

Senterpartiet, som i dag har 19 representanter på Stortinget, ville etter denne målingen nesten doblet seg og fått 37 stortingsrepresentanter. Dette er bare én færre en hva Arbeiderpartiet ville ha endt opp med.

Målingen er utført mellom 17. og 22. november med 688 respondenter. Feilmarginen er opptil 3,1 prosentpoeng og er som alltid større for de største partiene.

Vil ikke svare

I en måling Trønder-Avisa offentliggjorde mandag svarer 35 prosent av trønderne at de vil ha Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som statsminister i Norge etter valget. I gamle Nord-Trøndelag er andelen hele 45 prosent.

33 prosent svarer at de vil ha Ap-leder Jonas Gahr Støre mens 32 prosent av de spurte mener Erna Solberg (H) bør fortsette.

Til NRK onsdag vil ikke Vedum svare på om han er kandidat til å bli Norges neste statsminister.

– Det er koselig at du spør på alle mulige måter, men det viktige er hva vi vil med Norge. Sp ønsker en Sp-Ap-basert regjering som skal utvikle hele Norge. Jeg kommer til å ha fokus på sakene hele tiden for det er det som betyr noe, sier Vedum.

Målingen er utført mellom 17. og 22. november med 688 respondenter. Feilmarginen er opptil 3,1 prosentpoeng og som alltid større for de største partiene. (NTB)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.