Innenriks

Siv Jensen etter budsjettmøte: – Det er fortsatt betydelig avstand

Frp og regjeringspartiene møttes søndag til en ny budsjettrunde, denne gang på partiledernivå.

Fremskrittspartiets partileder Siv Jensen satt selv i førersetet i elbilen da hun ankom til Statsministerens kontor kort tid før klokka 11 søndag.

– Målet er å virkelighetsorientere regjeringen, få de til å skjønne at de må strekke seg for at vi skal komme i mål, sa hun til pressen som hadde møtt opp utenfor.

En drøy time senere kom hun ut igjen. En vanskelig situasjon, oppsummerte hun.

– Vi har gått igjennom de problemstillingene som er mellom oss. Vi kjenner hverandres posisjoner, men vi er altså ikke enige, sa Jensen til TV 2s reporter på stedet.

– Det er fortsatt betydelig avstand mellom partiene, sa hun.

Les også: Sp mener SV og Frp har valgt en for dårlig modell for pensjonistene

Løftet til partiledernivå

Budsjettforhandlingene er nå løftet til partiledernivå etter at finanspolitikerne på Stortinget ikke klarte å bli enige innen fristen de hadde satt for seg selv.

– Budsjettforhandlinger er alltid krevende. Jeg har vært i mange budsjettforhandlinger i mitt liv. Og det handler om å få de gjennomslagene som skal til, sa Jensen til NTB på vei inn til søndagens møte.

– Du må huske på at Fremskrittspartiet gikk ut av regjering fordi vi ikke fikk nok gjennomslag. Nå har regjeringen anledning til å vise oss at de kommer oss i møte, fortsatte hun.

– Hva er det du skal få til som Sylvi Listhaug ikke fikk til?

– Nå får vi se. Nå går jeg inn med ambisjon om å prøve å få til en løsning, så får vi se.

Les også: Nybø har tillit til smittevernet i norske matbutikker

På overtid

Budsjettforhandlingene har pågått siden 9. november. Men den første uka gikk med til å bli enige om en ny koronakrisepakke på 22,1 milliarder kroner for kommuner og bedrifter.

Nå fortsetter samtalene på overtid. De tre regjeringspartiene Høyre, Venstre og KrF hadde i utgangspunktet frist til lørdag klokken 10 med å legge inn sine merknader og tall i finansinnstillingen, en frist som altså ble brutt.

Partiene har endelig frist til å avgi finansinnstillingen fredag 27. november, mens finansdebatten i Stortinget holdes 3. desember.

Beslutningen om å løfte samtalene til øverste nivå ble tatt lørdag ettermiddag.

Les også: Partilederne tar over budsjettforhandlingene

Konfliktsaker

Overfor NTB trekker Jensen fram kvoteflyktninger, avgifter på grensehandelsutsatte varer, pensjon, asfaltering, sikring av rasutsatte veier og riving av bomstasjoner som viktige saker partiet ønsker å få gjennomslag for.

Men i flere av spørsmålene stiller Frp krav som det vil være svært smertefullt for regjeringspartiene å innfri, kanskje spesielt for KrF.

I diskusjonene om kvoteflyktninger har regjeringspartiene vist til regjeringsplattformen fra Granavolden. De legger opp til å ta imot 3.000 kvoteflyktninger neste år, mens Frps utgangspunkt er null.

Samtidig har Frp foreslått å spare 11,4 milliarder kroner i budsjettet ved å kutte bistanden fra 1 til 0,7 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI).

Les også: SV peker på Støre som statsminister