Innenriks

– Dialekten er en sentral del av identiteten min

Ingen skal måtte kjenne på skam over egen dialekt, sier stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap).

–  Eg er stolt over målet mitt, skriver Lene Vågslid (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, i en sms til Dagsavisen.

I en reportasje lørdag skriver Dagsavisen om personer som alle har endret måten de snakker på. Dialektbruk knyttes opp til identitet og stolthet. Men det handler også om skam og følelsen av ikke å høre til: «En følelse av at dialekten min ikke er bra nok. Ikke her, ikke i byen. Den passer ikke inn.»

Les hele reportasjen her: Er noen dialekter upraktiske og stygge? David, Catrin, Camilla og Hilde har endret måten de snakker på (+)

Viktig del av identiteten

Vågslid, som kommer fra Dalen i Vest-Telemark, mener en fin ting med Norge er at vi nettopp har ulike dialekter.

– Dialekten min er en sentral del av identiteten min. Det hender selvsagt at noen gjør litt narr av måten jeg snakker på, men jeg får mest positive tilbakemeldinger.

– Har du eksempler på ord eller uttrykk du har brukt, som er blitt gjort narr av?

–  Det er spørreordene mine som oftest folk kan gjøre narr av eller faktisk ikke alltid forstå. Men da tror jeg folk gjør seg vanskelige. Om jeg sier «Høtt heiter du, da?», så forstår de aller fleste konteksten selv om «høtt» kan være ukjent.

Vågslid understreker at ingen skal måtte kjenne på skam over egen dialekt.

– Det er utrolig synd om det blir slik at man velger dialekten vekk av grunner som ikke handler om egne valg. Om man selv ønsker å snakke på en annen måte enn den en fikk inn i barndommen, er selvsagt opp til hver enkelt. Men vi bør gjøre en innsats, alle vi som snakker en dialekt som skiller seg ut, for å snakke positivt og godt om den. Og bruke den.

Jeg tror det er svært positivt og viktig at unge forbilder, som for eksempel Matoma (norsk artist fra Flisa i Innlandet, red.anm.) som var på Lindmo forrige fredag, holder på dialekten sin, og viser at han er stolt av det, sier Vågslid.

Les også: Skapte rabalder fordi hun snakker Solør-dialekta si

– Vrøvl

Språkprofessor Finn-Erik Vinje har tidligere kåret østfolddialekten til Norges styggeste. I lørdagens reportasje sa han at han «ser bare fordeler med at dialektene blir jevnet ut». Vinje ga også uttrykk for at Norge ikke kan ha en statsminister som for eksempel snakker totendialekt.

– Det Vinje sier er jo bare vrøvl. Det er jo fordommer og syn på språk som dette vi må bekjempe, sier Vågslid.

–  For min del bør statsministeren etter valget 2021 ha Oslo-dialekt, legger hun til.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen