Innenriks

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) siktet for grovt bedrageri

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) er siktet for grovt bedrageri. Det er alvorlig når det tas ut en slik siktelse, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

Saken er oppdatert

Av Eirik Husøy og Alexander Vestrum

«Saken er oversendt Oslo statsadvokatembeter med forslag om at det utferdiges tiltale mot Liadal for grovt bedrageri overfor Stortinget relatert til 22 reiseregninger i perioden 2016–2018. Statsadvokaten vil nå ta stilling til om det er grunnlag for å tiltale Liadal for disse forholdene», opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Det var Haugesunds Avis som først meldte om siktelsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kan bli tilståelsessak

Liadal erkjenner straffskyld for grovt uaktsomt bedrageri, men ikke for grovt forsettlig bedrageri, opplyser hennes advokat Erik Lea til Aftenposten.

Det første har en øvre strafferamme på ett år, mens det siste har en strafferamme på seks år.

– Det er to sannsynlige muligheter videre. Om statsadvokaten mener det her foreligger grovt forsettlig bedrageri, vil det gå mot hovedforhandling i Oslo tingrett. Om statsadvokaten er enig med mine anførsler om at det er snakk om grovt uaktsomt bedrageri, så kan det bli siktelse basert på dette og en tilståelsessak, sier Lea til avisen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Tajik: Alvorlig

– Det er alvorlig når det tas ut en slik siktelse, uttaler Ap-nestleder Hadia Tajik i en skriftlig kommentar til NTB.

– Det er ytterst viktig at folkevalgte forvalter fellesskapets midler korrekt. Vi vil ta vare på Hege som kollega og har ikke flere kommentarer til dette nå, legger Ap-nestlederen til.

Ap-nestleder Hadia Tajik på talerstolen i Stortinget nylig. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Saken har ligget hos politiet i 17 måneder etter at Stortinget anmeldte stortingsrepresentanten fra Rogaland i april 2019.

Aftenposten har avslørt at Liadal gjennom flere år har levert falske reiseregninger til Stortinget, fått dekket private reiser og oppgitt lengre avstander i kjøregodtgjørelseskrav enn det som er riktig.

Liadal har hele veien gitt uttrykk for at hun ikke har gjort det med vilje, men at det handler om feil og misforståelser.

700 reiseregninger gjennomgått

Etterforskningen har vært kompleks og tidkrevende, ifølge politiet. Totalt er rundt 700 reiseregninger gjennomgått, og disse er gjennomgått separat og enkeltvis.

«Dette har nødvendigvis tatt tid og innebærer at etterforskningen har skilt seg vesentlig fra den mot Mazyar Keshvari. Keshvari erkjente også forholdene tidlig i avhør, skriver Oslo-politiet i en pressemelding.

Tidligere stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp) ble nylig dømt til 11 måneders ubetinget fengsel i Høyesterett. Også han ble avslørt av Aftenposten for å levere falske reiseregninger.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.