I Frp alternative statsbudsjett for 2021 foreslås blant annet følgende:
* Fjerne avgiften på sjokolade- og sukkervarer.
* Fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer.
* Kutte alkoholavgiftene på øl og vin/sterkøl til svensk nivå.
* Kutte avgiften på snus til svensk nivå.
Hvis Frp får gehør for dette i forhandlingene med regjeringen, vil det føre til økt forbruk av disse varene, og det kan få alvorlige følger, frykter Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen.
Les også: Vil ha billigere brus, godteri, øl, vin, brennevin og tobakk
– Over 200 sykdommer
– Norge er på fjerdeplass på fedmetoppen i Europa. Økende overvekt og fedme er alvorlig for helsen vår i seg selv, og fordi det øker risiko for andre sykdommer, som diabetes og hjerte- og karsykdom. Å kutte ut sukkeravgiften er derfor direkte folkehelsefiendtlig med de utfordringene vi har, sier Gerhardsen.
– Alkohol er også en av de store risikofaktorene, med negativ virkning på over 200 ulike sykdommer. Derfor blir vi veldig bekymret av disse forslagene, fortsetter hun.
– Mener du at en gjennomføring av Frps politikk vil føre til at flere dør tidligere enn de ellers ville ha gjort med en videreføring av dagen avgiftsnivå?
– Jeg vil ikke trekke en rett linje fra Frps forslag til økende dødstall, folkehelsen vår er summen av mange ting. Men å ta bort noen av de aller viktigste virkemidlene, som avgifter er, for å legge til rette for bedre helsevalg, er alvorlig.
– Hvilke sykdommer kan vi få mer av med Frps politikk, tror du?
– Norge har hatt en veldig god utvikling med reduksjon av hjerte- og karsykdom som årsak til dårlig helse og for tidlig død. Den gevinsten risikerer vi å miste dersom vi legger til rette for økt inntak av helseskadelige varer som sukker og alkohol, svarer Gerhardsen.
– For alle de ikke-smittsomme sykdommene som kreft og diabetes, øker forslaget om billigere sukker og alkohol, risikoen.
Mina Gerhardsen, generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Foto: John Trygve Tollefsen
– Skape flere arbeidsplasser
På Frps nettsider begrunner partileder Siv Jensen forslagene om avgiftsfjerning og -kutt på denne måten:
«Stengte grenser som følge av pandemien har redusert grensehandelen til et minimum. Dette har vist at det er mulig å skape flere arbeidsplasser i Norge fordi mindre grensehandel skaper større etterspørsel i Norge.»
«Frp har i flere tiår sagt at det norske avgiftsnivået gir tap av arbeidsplasser og avgiftsinntekter, noe som har blitt veldig tydelig når grensehandelen nå er på et minimum.»
«Frp tar folk flest og norsk økonomi på alvor. Derfor foreslår vi en grensehandelspakke som vil bringe avgiftene på typiske grensehandelsvarer ned til svensk nivå.»
Feil medisin, mener Gerhardsen.
– Om målet til Frp er å begrense grensehandel, er noe av det mest effektive vi kan gjøre å kutte i taxfree-kvoten, anbefaler hun.
– Denne regjeringen har økt den kraftig. Vil vi ha kundene hjem, kan det å redusere hvor mye alkohol som kan tas med fra utlandet, være positivt for å få til det.
Les også: Nå blir det enklere å drikke øl og vin på mange tog
Ønsker billigere sunn mat
Gerhardsen tror mange vil være enig med henne i at avgiftskutt på usunne matvarer ikke er et godt tiltak, og viser til en ny spørreundersøkelse gjennomført av YouGov for Nasjonalforeningen for folkehelsen. Den konkluderer med følgende:
* 83 prosent er enig i at sunne matvarer bør være billigere enn usunne matvarer.
* 76 prosent er enig i at matvarer med lite sukker bør være billigere enn varer med mye sukker.
* 79 prosent er enig i at avgifter på mat bør ta hensyn til helse.
* 53 prosent sier de kommer til å kjøpe mindre sukkerholdige matvarer hvis de blir dyrere enn andre varer.
– Hvordan rimer det at folk flest sier at de er opptatt av billige, sunne matvarer, samtidig som vi i en normalsituasjon bruker milliarder av kroner på å kjøpe billige, usunne matvarer i Sverige?
– Vi må huske på at de fleste handleturene våre ikke går til Sverige og storhandel, men til hverdagshandlingen på nærbutikken. Det er på veien til kassa på Joker, Kiwi og Rema vi tar flertallet av helsebeslutningene våre om kosthold, og her ønsker folk at avgiftene skal være slik at det lønner seg å velge sunt, svarer Gerhardsen.
Les også: Planer om nasjonalpark: Østmarka kan bli turistmagnet
– Stå imot presset
Hun er nå bekymret for hva regjeringen vil være villige til for å få en enighet om neste års statsbudsjett.
– Frp har erklært at billigere snus, brus og alkohol er et av deres viktigste krav inn i budsjettforhandlingene. Her håper vi helseminister Bent Høie og resten av regjeringen har kraft til å stå imot presset, sier Gerhardsen.
– Helseavgifter som sukkeravgift og alkoholavgift er noen av de mest effektive virkemidlene vi har for bedre folkehelse. Vi håper stortingsflertallet tar hensyn til dette, når Fremskrittspartiet krever avgiftslettelser. Nå som vi er midt i en pandemi, blir betydningen av god folkehelse tydeligere enn noensinne. Det siste vi trenger er politiske forslag som svekker folkehelsen vår.
– Framfor å senke avgiftsnivået, bør avgiftene utformes smartere. Det var en god start av regjeringen å differensiere mellom brus med og uten sukker. Dette kan gjerne utvides til andre produkter, slik at sunne varer blir billigere og usunne dyrere.
Siv Jensen og Hans Andreas Limi under presentasjonen av Frps alternative budsjett for 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
– Fører til lavere forbruk
Hans Andreas Limi, som er medlem av finanskomiteen for Frp, tror ikke at lavere avgifter nødvendigvis er ensbetydende med at folk vil spise mer godteri og drikke mer alkohol.
– Faktisk er det mye som tyder på at lavere avgifter fører til mindre forbruk. Det viser erfaringer fra flere land, blant annet Danmark. Danskene satte ned avgifter for å motvirke grensehandel til Tyskland. Det førte til lavere forbruk fordi folk sluttet å hamstre, opplyser han.
Limi påpeker også at brus og godteri som kjøpes på Svinesund, Töksfors og Charlottenberg, er de samme varene som selges i Norge.
– Det er ikke slik at varene blir mer usunne om de kjøpes i Norge.
– Jeg er enig i at sukkerforbruket må ned og at folk må være mer i bevegelse, men det løser vi ikke med høye avgifter som får folk til å kjøre over grensen til svenske kjøpmenn, fortsetter Limi.
– Vi vil ikke sponse Sverige, men hjelpe norsk næringsliv og folk som står utenfor arbeidslivet. Stengte koronagrenser har dokumentert hvordan vi kan skape tusenvis av nye arbeidsplasser, spesielt i grenseområdene. Handelen på norsk side har økt kraftig. Mange av dem som har fått midlertidige jobber i dagligvarehandelen, er folk med hull i CV-en. FrP ønsker å legge til rette for at disse arbeidsplassene blir varige, ikke at disse jobbene forsvinner når grensene åpnes igjen.
PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.