Innenriks

Rødt vil øke dagpengesatsen for lavtlønte: – Mange balanserer på en knivsegg

Arbeidsledige bør beholde «koronatillegget» også etter at krisen er over, foreslår Rødt.

I en tid med stadig flere permitteringer og masseoppsigelser legger Rødt fredag fram en egen pakke på totalt 7,8 milliarder kroner til de arbeidsledige.

I sitt alternative budsjett er ett av hovedforslagene i denne pakken at «koronatillegget» blir permanent.

– Vi må ta lærdom av koronakrisen, som har vist oss hvor sårbare mange arbeidstakere egentlig er. Særlig de lavtlønte som nå lever på dagpenger sliter med å betale regningene sine. Alle ledige bør få 80 prosent av det de har tjent opp til 300.000 kroner, i dagpenger, også etter at koronakrisen er over, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagsavisen.

Les også: Rødt krever kraftig utvidelse av dagpengeordningen: – Krisen er langt fra over

Kan ikke leve med kutt

Rødt-lederen håper på støtte fra flest mulig partier i Stortinget. Han mener også at ledighetspakken er et signal til de andre rødgrønne partiene om hva Rødt ønsker seg av reformer hvis partiet blir en del av et nytt flertall etter stortingsvalget neste år.

De rødgrønne var også sentrale i det stortingsflertallet som i mars sto bak dette lavtlønnstillegget i forbindelse med koronakrisen. Slik ble de ledige sikret 80 prosent av inntekt opp til 300.000 kroner i dagpenger. For inntekt fra 300.000 og opp til 600.000, blir det vanlig dagpengesats på 62,4 prosent.

Rødt mener altså dette bør gjøres permanent, slik at de som er uten jobb sikres dette lavtlønnstillegget også i framtida, uansett når eller hvorfor de har mistet jobben. Det bør også gjelde folk som ble arbeidsledige før 12. mars, da Norge stengte ned på grunn av koronapandemien.

–  En arbeidsledig er en arbeidsledig, det bør ikke bli et A- og B-lag her, sier Moxnes, som mener koronakrisen har vist at særlig lavtlønte ikke kan leve med et kutt i lønna på nesten 40 prosent i måneden.

– Så lave dagpengesatser kan gjøre folk til sosialklienter og skyve dem ut i fattigdom. Det må vi unngå, sier Moxnes.

Les også: Regjeringen kutter dagpengene for Nicholas: – Skal vi spise mindre for å kutte enda mer på utgiftene

– Balanserer på en knivsegg

Tidligere i høst hadde Moxnes et møte med tillitsvalgte i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet.

–  De fortalte om de utfordringene de har akkurat nå med mange arbeidsledige og permitterte, som veldig ofte er lavtlønte. Da fikk jeg en klar forståelse av hvor mye de ekstra «koronapengene» betyr i måneden. Mange balanserer på en knivsegg med tanke på å betale husleie eller boliglån, forteller Moxnes.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Rødt vil også gjøre endringen i inngangskriteriet for å få dagpenger permanent, fra 150.000 kroner i lønn som gjaldt før, til 75.000 kroner som gjelder nå i koronatiden. Partiet vil også gjeninnføre prinsippet om at man kan tjene opp ferietillegg på dagpenger. Ferietillegget for arbeidsløse ble fjernet av det borgerlige stortingsflertallet i 2015.

–  Tenk på den sommeren vi hadde i år: Det som berget mange familier i år, var feriepengene fra i fjor. Men hva skal de ledige gjøre neste sommer? Da vil mange av dem ikke få feriepenger i det hele tatt, påpeker Moxnes.

Også Ap foreslår i sitt alternative statsbudsjett som legges fram torsdag at ferietillegget til arbeidsledige bør gjeninnføres.

Les også: Støre åpner lommeboka for de ledige – setter av 3,5 milliarder til feriepenger

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.