Innenriks

George Floyd-drapet snudde norsk rasismedebatt

Før drapet på George Floyd i USA i mai skrev norske medier nesten ingen ting om rasisme. Men da snudde det.

Det viser en analyse av dekningen av rasismedebatten i norske medier som ble lagt fram onsdag. Rapporten, som Retriever og Fritt Ord står bak, tar for seg omtalen av rasisme i kjølvannet av drapet på George Floyd og framveksten av Black Lives Matter-bevegelsen.

Forskerne tar for seg rasismedekningen i tolv riksaviser, fem regionaviser og tre alternative medier. Deres funn viser at rasisme ble lite omtalt i norske medier før drapet på afroamerikaneren George Floyd, som ble drept av politiet under en pågripelse i Minneapolis 25. mai, nådde norske medier.

Men da skjøt tallet på nyhetsartikler, kommentarer og innlegg om rasisme i været: I de påfølgende fire månedene ble det publisert over 7.500 artikler knyttet til rasisme, George Floyd og Black Lives Matter.

Les også: De to siste årene er over 90 prosent av terrorofrene i USA, drept av høyreekstreme (Dagsavisen+)

– Rasisme var nesten fraværende som meningsbærende tema i de utvalgte kildene våre, før i slutten av mai, og at oppmerksomheten rundt George Floyds endret bildet drastisk, sier analysesjef Ane Kathrine Strand i Retriever til Kampanje.

I utenriksdekningen dominerte hendelsesnyheter om drapet og de påfølgende urolighetene, mens innenriksdekningen etter hvert i stor grad handlet om å realitetsorientere leserne om at hverdagsrasisme også eksisterer i Norge, konkluderer forskerne.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.