Innenriks

NHO krever kraftigere koronakompensasjon til næringslivet

Kom med fire krav til regjeringen fredag.

NHO krever at næringslivet blir kraftigere kompensert etter at regjeringen kom med en rekke nye koronarestriksjoner torsdag. 

– Nå er det mange som blør i norsk næringsliv – både innenfor reiselivet men også i mange andre bransjer. Det haster med å få på plass en ordning til kan gi bedriftene noe forutsigbarhet i de vanskelige ukene som kommer nå, men også inn i 2021, skriver NHO-sjef Ole Erik Almlid i en e-post til Dagsavisen. 

Les også: Høie skaper irritasjon i kommuner rundt Oslo 

Les også: 129 registrert smittet i Oslo siste døgn

Kalte inn til hastemøte

Denne uken var NHO i et hastemøte med næringsminister Iselin Nybø for å følge opp de nye restriksjonene, skriver NTB. Til stede var også LO, SMB Norge, Rederiforbundet, Virke og finansministeren.

Ifølge næringsminister Nybø kan det bli aktuelt med ytterlige tiltak for å kompensere næringslivet. Det vil komme mer informasjon om dette neste uke, sier hun til NTB.

Fire krav

NHO har tydelige forventninger til hvordan kompensasjonen bør innrettes. Ifølge Almlid har NHO stilt følgende fire krav til regjeringen: 

* At kompensasjonsordningen gjelder hele næringslivet.

* Øke kompensasjonsgraden fra 60 til 70 prosent.

* Forlenge ordningen slik at den minst gjelder til påsken neste år.

* Heve taket på ordningen til 80 millioner kroner per selskap per måned.

–  Smittesituasjonen er urovekkende og vi har forståelse for at man må ta grep for å hindre at situasjonen blir enda verre. Dette får konsekvenser for bedrifter og jeg har derfor i dag kommet med en tydelig melding til regjeringen om at vi raskt må få på plass en bedre kompensasjonsordning for bedriftene, sier Almlid.

– Frustrasjon og desperasjon

Fredag forrige uke la næringsministeren fram endringer i kompensasjonsordningen til serverings- og reiselivsnæringen. Blant annet ble terskelen for å få støtte senket fra krav om 40 prosent fall i omsetning til 30 prosent. I tillegg ble støttenivået økt fra 50 til 60 prosent.

NHO-sjef Ole Erik Almlid mener situasjonen er veldig alvorlig for næringslivet, og at man må redde bedrifter for ikke å  få høyere arbeidsledighet.

– Det er frustrasjon og desperasjon i norsk næringsliv, sier Almlid.

Han sier bedriftene har respekt for tiltakene som er satt i verk for å begrense smitten i samfunnet, men mener bedriftene må kompenseres når det kommer nye tiltak.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: