Innenriks

Gresskar på tallerkenen

Vil du heller spise maten enn å dekorere med den? Da skal du bake årets halloween-gresskar.

Av Even Ramsvik, NTB

Vi har adoptert mange nye impulser fra USA de siste årene. Det betyr inntekter for mange kommersielle aktører, ikke minst selskapene som selger halloween-stash. Men det betyr også nye anledninger til å feire med koselig samvær, mat og drikke. Valentines, thanksgiving og halloween er tre nye merkedager som har fart i seilene, med halloween som den opplagte folkefavoritten. Sistnevnte er den amerikanske versjonen av vår egen allehelgensdag.

Gresskaret er det selve halloween-symbolet. Men må det stå og råtne på trappen i dagevis? Jeg synes faktisk det er ganske trist å se mat gå til spille på den måten. Vil man dekorere, kan man heller la grønnsaken stå fremme i et lite tidsvindu på selve allehelgenskvelden. Deretter kan den gå sin skjebne i møte på kjøkkenet.

Denne uka har jeg laget en indisk variant av peanøttsausen satay. Den inneholder varme krydder, litt hete fra chili og fylde fra kokosmelk. Alt dette kler gresskaret, som ved lang baketid får en høstlig, kraftig og karamellisert smak. En skvis lime fullender verket.

HALLOWEEN UTEN SVINN: Gresskaret oppfyller sin misjon som mat. Foto: Heiko Junge / NTB

HALLOWEEN UTEN SVINN: Gresskaret oppfyller sin misjon som mat. Foto: Heiko Junge / NTB

Les også: Slik får du den ultimate halloween-looken (DA+)

Å spise gresskar uten tilbehør er kjedelig, men med denne oppskriften får du en fullverdig vegetarrett. Den kan også brukes som et kraftig garnityr til helstekt kalkun eller kylling, svin eller hvit fisk.

Har noen ved bordet peanøttallergi, kan du lage en umamipakket saus av ingefær, sopp og kokosmelk. Du koker da inn revet ingefær og kokosmelk til melken begynner å mørkne. Smak til med soyasaus og litt finhakket rød chili. Mett sausen godt med stekt, finhakket sopp, som shitake eller aromasopp. Server med litt nykokt ris og hjemmelaget nanbrød penslet med brunet smør.

Gresskar med peanøttsaus og koriander

Ingredienser (2 personer)

1 flaskegresskar

2 lime

4 ss peanøttsmør

50 g ristede, salte peanøtter

2 dl naturell yoghurt

1 fedd hvitløk

1 bunt koriander

1 rød chili

1 tommel ingefær

100 g soyasaus

100 g kokosmelk

2 ss meierismør

salt

kajennepepper

Les også: Slik kan barna feire en trygg halloween

Framgangsmåte

Del gresskaret i to på langs, og bruk en skje til å skrape ut frøene. Gni inn snittflaten på gresskaret med smør, salt og kajennepepper. Bak gresskaret på et brett med bakepapir i ovnen på 180 grader i cirka 1,5 time, avhengig av størrelsen. Det skal bli fullstendig mykt og mørt, samt få en dyp og fin karamellisert farge.

Bland peanøttsmør med soyasaus, kokosmelk, finrevet ingefær og finhakket chili. Juster tykkelsen på sausen med vann til du har en tykk og god saus. Legg noen skjeer på gresskaret mot slutten av steketiden, cirka 10 minutter før gresskaret er ferdigbakt.

Bland yoghurt med finhakket hvitløk, og smak til med limesaft og salt.

Kutt gresskaret i mindre serveringsbiter. Skvis over litt limesaft, og server med litt ekstra peanøttsaus, yoghurt, knuste peanøtter og grovhakket koriander.

Mer fra Dagsavisen