Innenriks

Kraftig ut mot «billig-fagforening»: – Frykter ungdom blir lurt inn i noe som grenser til svindel

Fagforbundet Ung advarer unge mot å bli «lurt» til å tegne medlemskap i «billig-fagforeningen» Krifa sin ungdomsorganisasjon. Også SV reagerer på initiativet. – Dette er bare tull og vås, sier Solfrid Lerbrekk (SV).

Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung, er sterkt kritisk til den alternative fagforeningen Younio. – I mine øyne er dette et Spotify-abonnement med litt juridisk rådgivining, sier Monsen.

– Vi frykter at ungdom blir lurt inn i noe som grenser til svindel, sier lederen for Fagforbundet Ung, Mats Monsen. 

Han er sterkt kritisk til at den kristne fagforeningen Krifa vurderer å etablere en ny fagforening for unge, som Dagsavisen skrev onsdag.

Den nye fagforeningen, som har fått navnet «Younio», lokker med «markedets laveste» medlemsavgift, og tilbyr dessuten billige boliglån og en rekke rabatter – blant annet en gratis tur med elsparkesykkelselskapet Voi og en måneds gratis tilgang til Spotify Premium.

Younio kvalifiserer ikke til å bli kalt en fagforening, mener Monsen. 

– I mine øyne er dette et Spotify-abonnement med litt juridisk rådgivining, sier Monsen og utdyper: 

– Slik jeg leser det, tilbyr Younio kun juridisk veiledning og kan ikke bistå med juridisk hjelp i rettssaker. De har ikke tillitsvalgte på arbeidsplassen som kan hjelpe i samtaler med sjefen, og hvis du ønsker å jobbe for høyere lønn, kan ikke Younio bruke streik som virkemiddel, sier Monsen.

Saken fortsetter under bildet. 

Mats Monsen, leder i Fagforbundet Ung, er sterkt kritisk til den alternative fagforeningen Younio. – I mine øyne er dette et Spotify-abonnement med litt juridisk rådgivining, sier Monsen.

Mats Monsen er leder i Fagforbundet Ung. Han er sterkt kritisk til den alternative fagforeningen Younio. Foto: Fagforbundet

Les også: Kontroversiell «billig-fagforening» til kamp om unge arbeidere (+)

Krifa: Vi er en fagforening 

Innovasjonssjef Henrik Brorson i Krifa i Danmark avviser at den kristne organisasjonen forsøker å svindle til seg medlemmer gjennom Younio, og understreker at Krifa er en fagforening. Hvorvidt Younio kommer til å bli en fagforening av samme type som Krifa, er ifølge Brorson ikke avgjort enda.

– Younio er ikke noe ennå, det er en idé vi tester ut. Hvordan den kommer til å se ut, eller om den overhodet blir til noe, er ikke bestemt. Vi tester ut hvordan markedet reagerer på denne ideen gjennom blant annet annonser på Facebook, og resultatene av disse testene vil bestemme om vi går videre med ideen, sier Brorson.

Saken fortsetter under bildene. 

###

Slik annonserer Krifa for sin nye fagforening på Facebook. Skjemdump: Dagsavisen 

###

Younio tilbyr billig medlemskap på sine nettsider. Skjermdump: Dagsavisen 

Selv om Krifa omtaler seg selv som en fagforening, avviser de det som tradisjonelt har vært ansett som fagbevegelsens mektigste våpen – nemlig streikeretten. Organisasjonens norske avdeling har ingen tariffavtaler og er heller ikke del av lønnsoppgjørene. I stedet tilbyr Krifa juridisk bistand, pensjonsrådgivning og ulike typer forsikringer.

Monsens bekymring er at unge som er i startgropa i arbeidslivet og ikke kjenner til fagbevegelsen, lar seg «lure» inn i Younio og i praksis ender opp med å måtte kjempe sine egne kamper helt alene.

– Vår erfaring er at ungdom ønsker trygghet og forutsigbarhet i arbeidslivet, og at de vil ha noen som støtter dem hvis det trengs. Vi kan ikke se at Younio tilbyr noe av dette, sier Monsen.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Fagforbundet Ung-leder Mats Monsen (t.h.) forteller at unge ønsker seg trygghet og forutsigbarhet i jobben. Foto: Fagforbundet 

Les også: Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

Redd for å miste tariffmakt 

På sikt frykter han at Younio og andre alternative fagforeninger kan svekke troverdigheten til den norske modellen.

– Det er veldig skummelt hvis Younio får fortsette å bygge seg opp og tar medlemmer fra andre fagforeninger, og man ender opp med å miste tariffmakt. Da mister man samtidig muligheten til å påvirke lønna, sier Monsen.

Fagforbundet Ung-lederen er likevel tydelig på at han ikke anser Younio som en trussel, verken prismessig eller på andre måter. Mens Younio tilbyr medlemskap for 99 kroner måneden, er det gratis å være medlem i Fagforbundet Ung for elever og lærlinger, påpeker Monsen.

– Vi passerte akkurat 47.000 unge medlemmer, og tallet har økt hvert år de siste årene. Vi ser at ungdommen forstår viktigheten av å være organisert. De vi er bekymret for, er alle som ikke forstår hva det vil si å være organisert og som tror Younio er svaret, sier Monsen.

Les også: Derfor kaster LO-toppen seg inn i striden om stortingsplass for Oslo Ap (+) 

Vil skrive fagforening inn i loven 

Stortingsrepresentant for SV, Solfrid Lerbrekk, er klar i talen når hun skal si hva hun mener om Krifas nye satsing for unge: 

– Dette er bare tull og vås!

– Younio er ingen fagforening, men en nettside som tilbyr juridisk hjelp og lokker med gratis Voi og Spotify.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20180207.
Solfrid Lerbrekk (SV) i stortingets spørretime.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Solfrid Lerbrekk sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for SV. Hun etterlyser en klar definisjon av begrepet fagforening. Foto: Vidar Ruud/NTB 

I likhet med Monsen i Fagforbundet Ung, er Lerbrekk bekymret for at ungdom lar seg lure til å tro at Younio tilbyr det samme som mer tradisjonelle fagforeninger.

– Jeg er reelt redd for at denne typen liksom-fagforeninger skaper en falsk trygghet ved å lokke til seg unge og andre arbeidstakere med billige kostnader, når det eneste de kan gjøre er å fremme lønnskrav. De tror jo ikke på streik engang. Hele kampkraften forsvinner når man tillater at sånne organisasjoner finnes, sier Lerbrekk.

Hun mener det er på tide å lage en definisjon av hva en fagforening er i arbeidsmiljøloven for å unngå at hvem som helst kan bruke begrepet. 

– Kriteriene kan for eksempel være at det er en demokratisk medlemsorganisasjon med et visst antall medlemmer, som jobber for en tariffavtale. Det må komme tydelig fram hva som er en fagforening og ikke, sier Lerbrekk.