Innenriks

Regjeringen beskyldt for piratvirksomhet overfor norske sjøfolk

Opposisjonen på Stortinget mener regjeringen setter flere tusen norske sjøfolk på land ved å kutte i nettolønnsordningen for næringen.

Næringsminister Iselin Nybø (V) måtte svare for regjeringens foreslåtte kutt i nettolønnsordningen for sjøfolk under Stortingets spørretime onsdag.

Regjeringen foreslår å sette et tak på 200.000 kroner per ordning og kutte helt ut en av dagens ordninger, den såkalte NIS lasteskip i utenriksfart. Totalt kuttes ordningene med 270 millioner kroner.

Ifølge Frps Morten Ørsal Johansen viser analyser at det vil føre til at flere tusen norske sjøfolk vil miste jobben, og han lurte på hvorfor regjeringen var opptatt av å rasere den maritime næringen.

Nybø svarte at hun skjønner at næringen skulle ønske at ordningen var uten tak, men at regjeringen trenger kostnadskontroll.

– I dag har vi ingen kostnadskontroll med denne ordningen, som fortsatt er betydelig på 1,9 milliarder kroner, sa hun, og påpekte at ingen andre næringer har en slik særordning som maritim sektor.

Hun sier ordningen for NIS lasteskip i utenriksfart avvikles fordi den har ført til mindre sysselsetting enn man la til grunn da den ble opprettet i 2017.

Aps Terje Aasland kalte det helt uforståelig at regjeringen akkurat nå under koronakrisen kommer med en ordning som svekker muligheten til å ansette norske sjøfolk.

Sps Geir Pollestad anklaget regjeringen for å nærmest drive piratvirksomhet overfor norske sjøfolk og maritim næring.

– Det høres ut som det er regjeringens ve og vel og staten som skal sikres forutsigbarhet, sa han.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.