Innenriks

Helsedirektoratet avvikler grensetesting langs veiene

Frivillig koronatesting for dem som passerer grensen i bil, er så lite brukt at testsentrene avvikles. Kun senteret ved Storskog i Sør-Varanger opprettholdes.

Det varsler Helsedirektoratet i en pressemelding fredag.

– Evaluering viste at tilbudet om frivillig testing for dem som passerer grensen i bil, ikke ble benyttet av mer enn 1,3 prosent av de reisende. Helsedirektoratets vurdering er derfor at frivillig tester langs vei er lite effektivt for å begrense importsmitte, skriver direktoratet.

Les også: Rapport: Korona koster kommunene 14 milliarder kroner

De understreker at kommunene fortsatt kan bruke testsentrene til testing av arbeidsreisende, men at de avvikles som en del av den nasjonale ordningen. Testsenteret ved Storskog er ved en Schengen-grense som gjør det mulig å komme i kontakt med alle som passerer, og opprettholdes av den grunn.

Det var i august at det ble opprettet testsentre på flyplasser, havner og utvalgte grensepasseringer langs vei. Direktoratet anbefaler at testsentre ved flyplasser og fergeleier blir videreført. På grunn av den lave reiseaktiviteten anbefales det imidlertid at driften ved alle fergeleier innstilles inntil antall reisende tar seg opp igjen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.