Innenriks

Forskere slår alarm om sex-ukultur i politiet – politidirektøren opprørt

Politidirektøren er opprørt over resultatene av et forskningsprosjekt hvor det fremkommer urovekkende historier fra deler av etaten..

Av Oda Ertesvåg

I en pressemelding på politiets nettsider sier politidirektør Benedicte Bjørnland at da hun ble presentert for resultatene fikk hun høre om misbruk av posisjon for å oppnå seksuelle handlinger i bytte mot gunstige vakter eller gode referanser.

– Jeg fikk høre om festkultur – og om såkalt «knulle-torsdag» ved B3-leir (Bachelor politiutdanning – operativ trening under leiropphold i tredje år). Instruktører beordret til undervisning i leir skal ha hatt seksuell omgang med kvinnelige studenter. Dette opprører meg, sier Bjørnland.

Hun presiserer at det at instruktører har hatt intime relasjoner til studenter i en setting hvor makt, autoritet og styrkeforhold åpenbart er skjevt, er uakseptabelt og i strid med etatens verdigrunnlag.

Les også: Sp vil ha med Frp på opprør mot politireformen

Studie sluttføres i 2021

Studien som Bjørnland har fått lese resultatene fra, er gjennomført av professor Dag Ellingsen ved Politihøgskolen og professor Ulla-Britt Lilleaas ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning.

Studien handler om kjønn og mangfold i sikkerhetsorganisasjoner generelt, ikke bare i politiet. I hovedsak har de sett på de operative delene av politiet. Forskningsprosjektet skal sluttføres i 2021. Tidligere har forskerne lagt fram resultater fra Vest politidistrikt.

Les også: Mæland forventer opprydning etter rapporter om ukultur i politiet

Vil ha detaljert medarbeiderundersøkelse

Bjørnland sier at det nå skal gjennomføres tiltak, og det første blir å ha en medarbeiderundersøkelse som eksplisitt spør om trakassering i en mye mer detaljert grad.

– Erfaring viser at man må spørre ganske detaljert for å få gode svar. Vi må ha et godt faktagrunnlag, og vite om det gjelder spesielle politidistrikter eller ansattekategorier, for å vite hva som er de rette tiltakene å iverksette. Jeg opplever at jeg har med meg tillitsvalgte og hovedverneombudet i denne tilnærmingen, sier hun til Politiforum.

Årets medarbeiderundersøkelse viser en nedgang fra 2 prosent il 1,3 prosent når det gjelder rapportering om seksuell trakassering. Ifølge Bjørnland er det likevel snakk om over 200 medarbeidere.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen