Innenriks

Stortingspresidenten: – Et angrep på vårt demokrati

– Dette er uakseptabelt og svært alvorlig, sier stortingspresident Tone W. Trøen om dataangrepet mot Stortinget som regjeringen mener Russland sto bak.Også NATO-sjef Jens Stoltenberg er bekymret.

Oslo 20200217. 
Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen inne i  Prinsens gate 26.
Foto: Vidar Ruud / NTB

– Dette er uakseptabelt og svært alvorlig. Et slikt angrep på Stortinget er et angrep på vårt demokrati, sier Trøen til NTB.

– Trusselbildet er i rask endring og stadig mer krevende. Vi vet at Stortinget og politikere er utsatt. Dette viser at vi fortsatt må være skjerpet, ikke minst nå som vi går inn i et valgår, legger Trøen til.

Trøen vil ikke si om angrepet vil få noen konsekvenser for det interparlamentariske forholdet mellom Norge og Russland.

– Dette er helt ny informasjon for Stortinget, Det er for tidlig for meg å gå inn i den type vurderinger nå, sier hun.

Les også: Regjeringen mener Russland står bak datainnbruddet på Stortinget

Omfattende og massivt

– Dette var et omfattende og massivt angrep som rammet et fåtall av stortingsrepresentantene og de ansatte på Stortinget, og saken er under etterforskning av PST, legger hun til.

Hun sier sikkerheten på Stortinget er god, og at den ble ytterligere skjerpet etter angrepet, blant annet ble kravene til passord skjerpet.

– I forbindelse med at vi hadde analysert skadeomfanget, så var det et viktig læringspunkt for oss, og vi har derfor skjerpet kravene i våre systemer, sier hun.

Hun sier analysene av skadeomfanget viste at ulike typer personopplysninger og stortingsrelevant informasjon knyttet til eposter, kan ha kommet på avveie, men ikke gradert informasjon.

– Vi har egne systemer for behandling av gradert informasjon, og våre analyser viser at gradert informasjon ikke er kommet på på avveie, sier hun.

Les også: Russland mener anklagene om dataangrep er uten bevis

Stoltenberg om dataangrepet: – Nato er bekymret

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg omtaler dataangrepet mot Stortinget som uakseptabelt, og sier at Nato er bekymret.

Norge anklaget tirsdag Russland for å ha stått bak dataangrepet mot Stortinget i sommer.

– Hackerangrepet mot Stortinget er alvorlig, og vi stoler på norske myndigheters vurdering av at det er Russland som står bak angrepet, sier Stoltenberg til TV 2.

– Nato er bekymret, fordi det føyer seg inn i et mønster vi har sett i andre land. Slike angrep er uakseptable og undergraver tillit, sier Stoltenberg.

Les også: Russlands ambassade innkalt til UD – Søreide bygger anklagen på tydelige analyser