Innenriks

Dette bildet på sykelønn angrer Unge Høyre på: – Usedvanlig dum bildebruk

Unge Høyre la ut bilde av en ungdom med beina på bordet og Netflix på skjermen for å illustrere vedtak om lavere sykelønn. Det angret de i etterkant.

– Vi legger oss flate, sier 1. nestlederen etter at dette bildet ble brukt for å illustrere vedtaket om kutt i sykelønn.

Av Helge Rønning Birkelund, Fri Fagbevegelse

Landsmøtet i Unge Høyre vedtok sist å gå inn for at sykelønna settes ned til 80 prosent fra første sykedag, og illustrerte vedtaket med et bilde som er fjernet i etterkant.

Første nestleder, Håkon Snortheim, innrømmer at det var en usedvanlig dum bildebruk.

– Det er ikke slik det er. Bildet tar oppmerksomheten vekk fra det politiske vedtaket. Vi beklager og legger oss flate, sier Håkon Snortheim til FriFagbevegelse.

Alle de fire borgerlige ungdomspartiene – Unge Høyre inkludert – har i mange år vedtatt å sette ned sykelønna til 80 prosent.

– Vi har verdens beste sykelønnsordning men også verdens største sykefravær. Jeg håper ikke det er slik at de som er syke eller ledige sitter med beina på bordet og ser på Netflix. Men det er et tankekors at det er høyest sykefravær 18. mai og dagen etter Champions League-finalen.

Han innrømmer imidlertid at det er et tankekors at vi er midt i en koronapandemi hvor folk oppfordres til å være hjemme fra jobb hvis de føler seg litt syke.

– Det er et godt poeng. Det har vi også diskutert. Men nå er det på langt nær alle år som det er en pandemi som lammer oss, mener Snortheim.

Statsbudsjettet 2021: En million nordmenn kan få høyere egenandel på behandlinger i helsevesenet

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

AUF reagerer

Påtroppende AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem er blant dem som reagerte kraftig på bildebruken.

– Mener Unge Høyre at det å være ung og ledig eller sykmeldt det samme som bare å chille, spør hun.

– Det politiske må de ta på egen kappe, der er vi uenige. Men jeg reagerer kraftig på at de framstiller ungdom som er borte fra jobb eller skole som om de bare later seg hjemme. At Unge Høyre attpåtil gjør det midt i en pandemi hvor de som ikke føler seg helt frisk blir bedt om å holde seg hjemme, er jo også litt spesielt. Det er ikke slik at alle som er syke bare lurer seg unna og later seg, sier Astrid Willa Eide Hoem til FriFagbevegelse.

– Hvis man skal være med på dugnaden, blir syk og ikke har muligheten til hjemmekontor, må man holde seg hjemme. Så skal man altså bare ha 80 prosent av lønna hvis man er borte fra jobben. Nok en gang ser vi at Unge Høyre viser at de ikke lærer noe som helst av virkeligheten. Verden ser ganske annerledes ut enn det Høyre viser oss, mener den påtroppende AUF-lederen.

Alt ligger til rette for at hun tar over vervet etter Ina Rangønes Libak, som har sagt nei til gjenvalg. Landsmøtet er om en drøy uke.

Intervju: Ulikhet er farlig, sier Harald Eia. Og forskjellene er større enn vi har trodd

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

– Merkelig tankegang på høyresida

Hun minner også Unge Høyre på at det er vanskeligere enn noensinne for ungdom å komme seg inn i arbeidslivet.

– Derfor blir det ekstra urettferdig å fremstille ungdom på den måten. Jeg tror heller at unge som enten står uten jobb eller er syke og borte fra jobb har lyst til å bidra til samfunnet. Da må vi heller snakke om hvordan ungdom skal få innpass i arbeidslivet, ikke skape et bilde av at alle som er hjemme bare chiller’n.

– Vi reagerer på bildebruken, men enda mer på politikken. Det er en merkelig tankegang på høyresida av at Norges rikeste skal bli motivert av å få kutt i formuesskatten, mens vanlige folk skal bli motivert av å få mindre gjennom blant annet å kutte i sykelønna. Å ta fra folk sikkerhetsnettet de har gjennom sykelønna vil bare føre til at folk går på jobb syke og smitter andre. Det er dårlig politikk, mener hun.

– Det er bra at Unge Høyre legger seg flate og beklager. Men merkelig at de ikke tenkte over det før de la ut bildet, sier Astrid Willa Eide Hoem.

Pandemiforsker: – Det er alltid de som har minst fra før, som rammes hardest under kriser