Innenriks

Raymond Johansen er avventende til å lempe på koronakravene i Oslo

Men ett av regjeringens forslag stiller byrådslederen seg helhjertet bak.

Oslo 20200826. 
Byrådsleder Raymond Johansen tar på seg munnbind under onsdagens besøk på koronateststasjonen utenfor Aker legevakt.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Fra 12. oktober vil regjeringen lette på noen av de nasjonale koronatiltakene. Blant annet avvikles skjenkestoppen ved midnatt, det blir tillatt med større arrangementer utendørs og breddeidretten skal forsiktig gjenåpnes.

– Dette er en ny fase i vår strategi, sa statsminister Erna Solberg (H) på regjeringens pressekonferanse onsdag.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200930. 
Statsminister Erna Solberg på pressekonferanse om koronasituasjonen.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Erna Solberg (H) på onsdagens pressekonferanse. Foto: Vidar Ruud/NTB

En forutsetning for gjenåpningen er imidlertid at kommunene setter i verk strenge tiltak for å få kontroll på smitten, understreket statsministeren, og pekte på tre kommuner: Oslo, Arendal og Øygarden.

Les også: Kulturlivet slår alarm – Ap kommer med forslag (+)

Smittetallene avgjør 

Byrådet i Oslo innførte mandag en rekke nye koronatiltak. Det skjedde etter at helseminister Bent Høie (H) truet om å overstyre kommunen. Helsedirektoratet hadde i forkant bedt Oslo om å ta raske grep for å bremse smitten i hovedstaden, mens byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ville se an virkningen av tiltakene som ble innført uken før.

– Vi har muligheten til å overstyre, men det er ikke noe vi ønsker, sa Høie på en pressekonferanse mandag.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Helseminister Bent Høie (H). Foto: Fredrik Hagen 

Byrådslederen svarte med å anklage Høie for å utsette Oslo for sterkt press og mente helseministeren hadde gått for langt.

Hvorvidt Oslo kommer til å følge regjeringens nye anmodning om gjenåpning, er helt avhengig av smittetallene, sier Johansen nå.

– Det er smittetallene som avgjør om Oslo kan gjøre lettelser i tiltakene slik regjeringen i dag har varslet at vi kan fra 12. oktober, skriver Johansen i en e-post.

Han vil ikke si noe om hvor stor utvidelsen blir, og om Oslo kan åpne opp like mye som regjeringen legger opp til.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo. Foto: Fredrik Hagen 

Les også: Politiet truer med bøter på opptil 22.000 kroner for brudd på munnbind-påbudet 

Applauderer nye skjenketider 

I løpet av det siste døgnet er det registrert 49 koronasmittede personer i hovedstaden, melder NTB. Oslo er ett av seks fylker som opplevde en økning i antall smittetilfeller forrige uke, viser Folkehelseinstituttets ukerapport.

Johansen mener det vil ta tid før det er mulig å avgjøre om tiltakene Oslo har innført den siste tiden fører til en nedgang i smittetallene, og roser regjeringen for å gi kommunene god tid til å gjøre lokale tilpasninger.

– Det viktige nå er at tiltakene etterleves: At folk faktisk bruker munnbind, at serveringssteder registrerer gjester og at arrangører sikrer at folk kan opprettholde en meters avstand på konserter, forestillinger og arrangementer, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo 20200929. 
Folk med munnbind venter på trikken ved Aker brygge med Oslo Rådhus i bakgrunn. Byrådet i Oslo innfører påbud om bruk av munnbind i kollektivtrafikken fra tirsdag kl 12.00
Foto: Fredrik Hagen / NTB

I Oslo er det påbudt med munnbind i kollektivtrafikken. Foto: Fredrik Hagen 

Ett av regjeringens forslag til koronalettelser kan byrådslederen imidlertid gi sin fulle tilslutning til allerede nå:

– En utvidelse av skjenketidene er vi uansett positive til siden det kan bidra til færre private fester og at alkoholkonsum skjer i kontrollerte former på skjenkesteder, skriver Johansen i e-posten.

Les også: Sykehjemsansatte i Oslo må bruke munnbind 

Vurderer lokale tiltak 

Statsminister Solberg ble under onsdagens pressekonferanse spurt om hun støtter Høies trusler om å overstyre Oslo kommune. Til det svarte hun at regjeringen vurderer å innføre strengere regionale og lokale tiltak, men at erfaringene tilsier at kommunene selv følger opp, skriver NTB.

– Om man ikke får det til lokalt når det er nødvendig må vi vurdere nasjonale, regionale og lokale nedstenginger og tiltak. Det ligger i vårt arsenal, men erfaring er at kommuner følger opp. Det er derfor vi tørr å gjøre det vi gjør i dag, sa Solberg.

– Det er viktig at man slår ned lokalt med kraftige nok tiltak. Det er jeg er glad for å se at Oslo gjør, sa statsministeren.