Innenriks

Politiet truer med bøter på opptil 22.000 kroner for brudd på munnbind-påbudet

Vil ikke sende ut egne munnbind-patruljer, men skal likevel påse at folk følger påbudet.

Etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i går gjorde det klart at Oslo innfører munnbind-påbud på kollektivreiser, har det vært forvirring rundt hvordan dette påbudet skal håndheves.

På gårsdagens pressekonferanse uttalte Johansen at politiet skal «bruke noe ressurser» på dette.

Les også: Overlege på Ullevål om koronasmitten i Oslo: – Det er klart jeg er bekymret (+)

Ikke kapasitet 

Men operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt avviste kort tid etter at politiet kommer til å gå inn på trikkene for å sjekke at folk har munnbindet på plass.

– Det har vi ikke kapasitet til. Dersom det blir meldt om store problemer, så får vi revurdere, men vi kommer i utgangspunktet ikke til å bruke ressurser på det, sa Iversen til NTB tirsdag formiddag.

– Vi kommer ikke til å straffe folk som ikke bruker munnbind, slo han fast.

Heller ikke Ruter kommer til å nekte å frakte passasjerer som ikke bruker munnbind på buss, trikk eller T-bane, skrev Dagsavisen tidligere i dag.

– Vi kan ikke nekte folk plass, sa kommunikasjonssjef Sofie Bruun.

Tirsdag fulgte politiet i Oslo opp med en presselding hvor de skrev at de kommer til å håndheve munnbindpåbudet «innenfor rammen av vår daglige tjeneste», men at det ikke er aktuelt med egne, systematiske smittevernkontroller.

Les også: Her er de nye tiltakene i Oslo 

Anmeldelse og bøter 

Åpenbare og gjentatte brudd på smittevernloven, som å bryte munnbindpåbudet, vil ifølge politiet kunne bli anmeldt. Og bøtene kan bli høye.

«Tidligere er det gitt bøter på mellom kr 5000 – 22 000 for brudd på smittevernreglene», skriver politiet i pressemeldingen.

Onsdag følger politiet opp med enda en pressemelding, skriver NTB. Der presiserer Oslo politidistrikt at de forventer at folk følger munnbindpåbudet, og at råd og veiledning fra politiet som ikke fører fram kan straffes med bøter på opp mot 22.000 kroner.

«Med hjemmel i politiloven vil det å ikke etterkomme politiets pålegg medføre bot på 2.000 kroner. I særlige tilfeller vil vi anmelde for brudd på smittevernloven. Slike bøter har så langt ligget i størrelsesorden 5.000 til 22.000 kroner», skriver politiet.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) sa til Dagsavisen mandag at bøter kan bli aktuelt dersom munnbind-påbudet ikke virker avskrekkende nok på folk.

– Vi håper dette påbudet er tilstrekkelig og at vi har kontroll på at det også etterleves av politiet på en god måte. Hvis ikke må straffereaksjonen skjerpes, sa Steen da.