Innenriks

Oslo-politiet: Kommer ikke til å bruke ressurser nå på å følge opp munnbind-påbud

Politiet kommer foreløpig ikke til å bruke ressurser på å håndheve påbudet om munnbind i Oslos kollektivtrafikk.

Oslo 20200929. 
Ikke alle bruker munnbind på t-banen tirsdag morgen.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Av Bibiana Piene og Fredrik Moen Gabrielsen

Jurister ved Oslo politidistrikt var tirsdag travelt opptatt med å vurdere hva den siste koronainnstrammingen i Oslo innebærer.

– Vi har en god dialog med kommunen. Vår jurister ser nå på hvordan vi skal gripe dette an, sier pressevakt hos Oslo-politiet Eirik Wilmann til NTB.

Hvilken lovhjemmel som kan brukes for en eventuell bøtelegging, og hvor store bøtene i så fall bør være, er blant tingene som vurderes.

Les også: Raymond Johansen: – Vi innfører i dag et påbud om bruk av munnbind på kollektivtransporten

Ikke kapasitet

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kunngjorde mandag at Oslo kommune innfører i alt fire nye tiltak, blant disse et påbud om å bruke munnbind på kollektivtransport når det ikke er mulig å holde én meters avstand til andre passasjerer. Tiltakene varer i første omgang i to uker.

Ifølge Johansen skal politiet «bruke noe ressurser» på å håndheve munnbindpåbudet.

Operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt avviser imidlertid at politiet kommer til å gå inn på trikkene for å sjekke at folk har munnbindet på plass.

– Det har vi ikke kapasitet til. Dersom det blir meldt om store problemer, så får vi revurdere, men vi kommer i utgangspunktet ikke til å bruke ressurser på det, sier Iversen til NTB tirsdag formiddag.

– Ressursbruken blir slik som det har vært tidligere. Vi bistår kommunen dersom det blir etterspurt, og vi tar hånd om ordensmessige ting og brudd på smittevernregler, sier han.

– Vi kommer ikke til å straffe folk som ikke bruker munnbind, slår han fast.

Les også: Smitten stiger igjen i Oslo

– Kjipt

Det er ennå uklart hva straffen vil være for å bryte påbudet. Helsebyråd Robert Steen (Ap) tror det vil være straff nok hvis politiet ber deg gå av trikken eller T-banen.

– Jeg antar at det er kjipt nok om du sitter på en trikk uten munnbind og så kommer politiet og tar deg ut. Det er ikke noe hyggelig. Bare den sosiale opplevelsen vil være en straff som er kraftfull nok til at du neste gang tar på deg munnbindet, sa Steen mandag.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.