Innenriks

Professor hardt ut mot Ernst and Youngs Født fri-gransking

BI-professor Petter Gottschalk mener Født fri har blitt fratatt statsstøtten på bakgrunn av det han kaller «overtramp», skriver Vårt Land.

Oslo  20180601.
Daglig leder Shabana Rehman Gaarder inviterte til historisk åpningsmarkering for stiftelsen Født fri. Blant deltakerne på åpningseremonien var kulturminister Trine Skei Grande og stortingsrepresentant Abid Raja.
Foto: Tore Meek / NTB

Stiftelsen Født fri mister statsstøtten etter en rapport fra konsulentselskapet Ernst and Young (EY) tidligere denne uken. I rapporten konkluderer EY med at stiftelsen ikke har brukt pengene i tråd med formålet, at de ikke har god økonomistyring og at de kan ha brukt midler til private formål.

– Legg merke til «kan ha», sier professor Petter Gottschalk, som jobber med korrupsjon og selskapsetikk på BI til Vårt Land.

Les også: Stiftelsen Født fri mister statsstøtten

Han mener EY har beveget seg langt utenfor det som er vanlig praksis i granskningsrapporter.

BI-professoren mener EY spekulerer i for stor grad og at de mangler bevis for sine slutninger, at de går utover sitt mandat ved å vurdere eventuelle lovbrudd, og han stiller spørsmål til hvorfor de ikke har drøftet ansvaret til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) i å veilede Født fri ved tildeling av midler.

IMDi har takket nei til å kommentere kritikken overfor Vårt Land. EY ønsker heller ikke å svare på kritikken.

De siste tre årene har Født fri fått vel 15 millioner kroner over statsbudsjettet. Født fri får mulighet til å gi tilsvar på rapporten innen 6. oktober.

Les også: Shabana Rehman sier rapport om Født fri er full av feil