Innenriks

Pasientombudet er bekymret for gravide i pandemien

Førstegangsfødende Cecilia Ingulstad og Martine Østtveit er allerede bekymret for å få ett barn til etter å ha født midt i koronakrisen. Pasientombudet i Oslo vil nå ha møte med sykehusene om oppfølging av fødende.

Bilde 1 av 3

– Vi har sett flere stå fram i media med sine føde- og barselhistorier under pandemien, og vi mener at det er viktig at kvinnene og deres pårørende gir tilbakemelding til sykehusene. Vi er fortsatt i en pandemi, og derfor trenger vi å se om noe kan gjøres annerledes, sier Oddvar Thorbjørnsen Faltin i pasient- og brukerombudet til Dagsavisen.

Foreløpig har pasientombudet i Oslo og Akershus bedt om et møte med Oslo Universitetssykehus, men de utelukker ikke også å ta kontakt med Bærum sykehus og Akershus universitetssykehus.

Fødeavdelingen på Oslo Universitetssykehus opplyser at de skal avtale et møte med pasient- og brukerombudet, men synes det er vanskelig å gi ytterligere kommentarer til et møte som ikke har funnet sted ennå.

Pasientombudet oppfordrer gravide, og nybakte mødre til å ta kontakt dersom de har hatt en vanskelig fødsel- eller barselopplevelse under pandemien, eller har behov for veiledning.

Les også: Jordmor: – Hver eneste dag snakker jeg med gravide som synes det er vanskelig å være gravid nå (+) 

Saken fortsetter under bildet. 

Oddvar Thorbjørnsen Faltin. Tiltaksleder for Rosa kompetanse justis.

Oddvar Thorbjørnsen Faltin i pasient- og brukerombudet vil snakke med Oslo Universitetssykehus. Foto: Mimsy Møller.  

– Pappaene gjør en jobb

Det er det allerede flere som har gjort, blant annet barselvenninnene Cecilia Ingulstad og Martine Østtveit. I et koronastengt Norge i april fikk de begge sitt første barn på Ullevål sykehus. Det ble en traumatisk opplevelse, spesielt fordi smitteverntiltakene innebærer at far ikke får være med på sykehuset som normalt.

I april var tiltakene enda strengere enn nå og far fikk kun være med på selve fødselen, etterpå ble han sendt hjem. Det synes både Ingulstad og Østtveit var tøft.

– Jeg hadde nettopp hatt en av de største opplevelsene i livet, da er det ikke det samme å ringe hjem til mannen min på Skype. Han var den eneste omsorgspersonen som hadde vært der før og under fødselen, og han ble sendt hjem. Jeg fikk ikke snakket ut om fødselen med noen da jeg trengte det, sier Cecilia Ingulstad.

Hun synes ikke sykehuset greide å kompensere for at fedrene ikke fikk være der, og verken Ingulstad eller Østtveit synes de fikk den omsorgen og veiledningen de trengte.

– Pappaene gjør en jobb for sykehuset. Hadde pappaene vært en bonus som kom og koste med babyene, hadde det ikke vært så farlig. Men de gjør en viktig jobb. De henter maten nede i kantina, og avlaster så vi får sove. Det er ikke som at de kutter besøksvennen din når du har operert kneet, sier hun.

Smitteverntiltakene på fødeavdelingene er nå lempet på - blant annet er det åpnet for at far eller medmor får komme på kortere besøk på barselavdelingene så lenge de er helt symptomfrie.

Fødeavdelingen på Ullevål sykehus skriver i en e-post til Dagsavisen at de ikke kan kommentere de konkrete sakene fordi de er bundet av taushetsplikt.

Les også: Vil lage nytt tilbud til barselforeldre i Oslo

Ekstra uro

Mange gravide og nybakte mødre har følt seg ekstra sårbare når de ikke har kunnet ha sine nærmeste rundt seg på sykehuset på grunn av smittevern, forteller pasientombudet i Oslo.

– Å skulle føde under pandemien blir ekstra usikkert når man ikke har noen å snakke med. Derfor er det naturlig at kvinnene har ønsket seg mer oppfølging av personalet på sykehuset, men de ansatte har hatt ekstra oppgaver å ta seg av på grunn av smittevern. Det blir en dobbel effekt, sier Oddvar Thorbjørnsen Faltin. 

Pasient- og brukerombudet mener mange kvinner har følt på en ekstra uro under pandemien:

– For kvinner som har født under korona, har det bygget seg opp en uro fordi de ikke har hatt ordentlig tilgang på helsestasjonene i forkant av fødselen. Det blir en ekstra uro på toppen av uroen knyttet til å skulle føde, når man i tillegg lever med en pandemi.

– Hadde de hatt en god og trygg oppfølging i de siste månedene frem mot fødselen, er man roligere. Det har de ikke fått, sier Oddvar Thorbjørnsen Faltin.

Les også: Å bli mor under en pandemi

Usikre på flere barn

Det er nå snart et halvt år siden Cecilia Ingulstad fødte på Ullevål, men den vanskelige opplevelsen sitter fortsatt i, forteller hun. For Østtveit har opplevelsen gjort henne usikker på om hun vil ha et barn til. Begge er sikre på at de vil trenge mye mer oppfølging dersom de skal få barn nummer to.

Ingulstad understreker at hun har stor forståelse for at pandemien har vært svært krevende for sykehusene og jordmødrene, men skulle ønske de kunne anerkjent at det har vært vanskelig for pasientene også. 

– Hadde de bare sagt at de dessverre ikke hadde tid, men at helsestasjonen kom til å ringe med en gang jeg kom hjem, hadde det hjulpet mye. Jeg følte meg i villrede uten noen trygge rundt meg som jeg kunne spørre om råd, sier Ingulstad.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: