Innenriks

Over 100 kommuner innførte besøksstans for personer med psykisk utviklingshemming

133 norske kommuner bekrefter at de i en periode under koronapandemien stengte dørene for besøkende til personer med psykisk utviklingshemming, melder VG.

Stabekk 20200406. 
Stabekk bo- og behandlingssenter. Norges bo- og behandlingssentre bærer preg av stengte dører for besøkende på grunn av koronaviruset.
Foto: Lise Åserud / NTB

Videre opplyser 26 kommuner at de innførte portforbud eller ba beboerne holde seg innendørs, skriver avisa.

Mange personer med psykisk utviklingshemming bor i leiligheter i omsorgsboliger eller bofellesskap. Dette er private hjem. Under koronapandemien kom det aldri et pålegg fra nasjonale myndigheter om å stenge private hjem.

Ifølge VGs tall ble det totalt innført besøksstans for minst 2.430 mennesker med psykisk utviklingshemming under pandemien.

Kommunene som avisa har vært i kontakt med, svarer at deres mål var å beskytte sårbare beboere. Noen kommuner opplyser at besøksstansen var frivillig, mens noen erkjenner at de har misforstått føringer fra helsemyndighetene.

Jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo mener at dersom den enkelte har forbud mot å gå ut, kan det være en frihetsberøvelse etter straffeloven.

– Dersom du ikke får lov til å få besøk i ditt eget hjem, kan det være en krenkelse av privatlivet, sier han til VG.

Les også: Regjeringen langt unna målet om å ansette flere med hull i CV-en