Innenriks

Søksmål mot sykepleiere avvist i retten

Tingretten i Fredrikstad har avvist søksmålet fra Sykehuset Østfold mot fire sykepleiere som krevde å få full stilling ved avdelingen de jobbet ved.

Gledelig, mener leder i Sykepleierforbundet Lill Sverresdatter Larsen.

– Samtidig har dette vært en belastning for de berørte som opplevde å bli saksøkt av sin egen arbeidsgiver, påpeker hun.

Ikke myndighet

Tingrettens beslutning om å avvise saken var enstemmig. Begrunnelsen er at retten mener sykehusdirektør Hege Gjessing ikke hadde myndighet til å stevne de ansatte.

De fire sykepleierne jobbet deltid ved nyfødtavdelingen på Sykehuset Østfold, men krevde å få økt sine stillinger da en ny sykepleierstilling ble lyst ut ved avdelingen våren 2019, skriver NRK.

Det nektet arbeidsgiver, som i stedet tilbød dem å fylle opp stillingene ved å jobbe i andre avdelinger, noe sykepleierne ikke ønsket. De gikk i stedet til Tvisteløsningsnemnda, der de fikk medhold.

Men i stedet for å akseptere dette, gikk sykehuset rettens vei. Sykehuset mente vedtaket ville medføre en «vesentlig ulempe» for arbeidsgiver, skriver Fredriksstad Blad.

Les også: Jordmor: – Frustrerende at føringene fra Helsedirektoratet ikke følges opp (Dagsavisen+)

Blir stående

Rettens avvisning av saken tirsdag innebærer at vedtaket fra Tvisteløsningsnemnda blir gjeldende, sier sykepleiernes advokat Magnus Buflod.

Gjessing har tidligere uttalt til NRK at Tvisteløsningsnemndas vedtak i ytterste konsekvens kan koste sykehuset mange hundre millioner kroner.

Ifølge sykehuset vil det blant annet være umulig å fylle alle helgevaktene dersom sykepleierne jobber fulltid.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.