Innenriks

Dagbladet: Kinesisk sikkerhetsselskap lagrer opplysninger om nordmenn

Opplysninger om over 700 nordmenn, blant dem en rekke norske samfunnstopper, er lagret i databasen til et kinesisk sikkerhetsfirma, skriver Dagbladet.

Firmaet skal ha koblinger til Kinas etterretning.

Blant de norske navnene på lista, som Dagbladet har fått tilgang til, er flere av Norges fremste politikere, samt en rekke samfunnstopper og kjente domfelte.

Mandag ble det kjent at det Shenzhen-baserte selskapet Zhenhua Data, som har Kinas kommunistparti blant sine største klienter, har samlet personopplysninger fra 2,4 millioner mennesker i en rekke land. 700 av disse er altså nordmenn.

Les også: Microsoft: Hackere angriper valgkamporganisasjoner før presidentvalget i USA

Opplysninger som fødselsdato, politisk tilknytning og sivilstatus, bankdetaljer, jobbsøknader og psykologiske profiler skal ha blitt innhentet av selskapet.

– De har samlet personlig informasjon om personer med innflytelse og deres nærmeste. Gjennom lista kan de spore samfunnstoppene og deres familier, sier David Robinson ved det australske cybersikkerhetsselskapet internett 2.0 til Dagbladet.

Ifølge Robinson skal Zhenhua Data først og fremst ha hatt kommersielle hensikter bak lista.

– Det virker som det er en kommersiell operasjon å bygge en plattform for å selge informasjon til den kinesiske sikkerhetstjenesten, sier Robinson til Dagbladet.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.